Syyttäjä KKO:n päätöksestä: selkeyttää WinCapita-rahojen perintää

Etelä-Savon käräjäoikeudessa noin 40 henkilöä vaaditaan palauttamaan saamansa rikoshyöty. Tapauksen syyttäjä uskoo, että korkeimman oikeuden päätös vaikuttaa myös käsittelyyn Etelä-Savossa.

Kihlakunnansyyttäjä Antti Hyvärinen katsoo, että päätöksellä on vaikutus myös Etelä-Savon keskeneräiseen oikeuskäsittelyyn.

– Sen pitäisi selkeyttää ja tiivistää käsittelyä. Näitä asioita käsitellään taas ensi viikolla, Hyvärinen kertoo.

– Etenkin rikoshyötyasioissa käsittelyn pitäisi keventyä. Näkemykseni mukaan keskustelu painottuu enemmän menetettäväksi vaadittavien summien kohtuullistamiseen.

Korkein oikeus (KKO) tuomitsi perjantaina WinCapita-klubiin sijoittaneiden henkilöiden saamat tuotot rikoshyötynä menetettäviksi valtiolle.

Korkeimmasta oikeudesta rikoksen tuottama taloudellinen hyöty on tuomittava menetetyksi paitsi rikoksen tekijältä, myös siltä, joka on rikoksesta hyötynyt. Tuomita voidaan, vaikka hyödynsaaja ei olisi tietänyt rikoksesta tai sen tekijästä.

Päätös koskettaa muun muassa Pohjois-Karjalan käräjäoikeudessa vuonna 2012 setvittyjä rikoshyödyn menettämisiä. Käräjäoikeus ratkaisi tuolloin asian korkeimman oikeuden päätöksen mukaisesti. Itä-Suomen hovioikeus ratkaisi kuitenkin asian toisin vuonna 2013 ja vapautti vastaajat maksamasta rikoshyötyä valtiolle. Korkeimman oikeuden päätös kuitenkin johtaa siihen, että sijoitusklubi WinCapitaan rahaa laittaneet pohjoiskarjalaiset menettävät saamansa tuoton valtiolle.

Etelä-Savon käräjäoikeudessa on virellä laaja WinCapita-oikeuskäsittely. Oikeudessa syytetään kolme henkilöä törkeästä petoksesta. Heidän lisäksi rikoshyötyä vaaditaan miltei 40 jäseneltä. Asian käsittely on vielä alkutekijöissään eikä kaikkia syytteitä ole luettu. Asianomistajia on tapauksessa reilut 130.