1. yle.fi
  2. Yle Uutiset
  3. elokuvat

Muumipappa olisi oikeasti halunnut olla Pikku Myy

Muumihahmot ovat jälleen saaneet tuoreet äänet uudessa animaatioelokuvassa Muumit Rivieralla. Aamu-tv:n Tähtihetkessä vierailivat äänensä muumeille lainaavat Carl-Kristian Rundman ja Mats Långbacka.

Muumit Rivieralla.
Tähtihetkessä puhuttiin muumihahmojen tulkitsemista äänellä Carl-Kristian Rundmanin ja Mats Långbackan kanssa.

Muumi-sarjakuviin pohjautuvassa Muumit Rivieralla -elokuvassa muumiperhe matkaa etelän aurinkoon, jonka alla Muumipappa ystävystyy taiteilijan urasta haaveilevan ranskalaisen markiisi Mongagan kanssa.

Vaikka Muumipappa ja markiisi juhlivat tiiviisti yhdessä Rivieran seurapiireissä, eivät ystävysten ääninäyttelijät kohdanneet studiossa lainkaan. Muumipapan ääninäyttelijä Mats Långbacka kertoo, että hän ja markiisin ääninäyttelijä Carl-Kristian Rundman tapasivat elokuvan tiimoilta vasta nyt Aamu-tv:n sohvalla.

– En ole Carl-Kristiania nähnyt pitkään aikaan. Enkä varsinkaan silloin kun tätä äänitettiin. En ollut edes varma, että kuka sen roolin tekee, sanoo Långbacka.

Ääninäyttelijä ei yleensä tiedä kenen kanssa näyttelee. Äänityskopissa istutaan yksin, sanoo Rundman.

– Siellä studiossa saattaa olla joku lista, että kuka on käynyt. Ja sitten saattaa tunnistaa äänen, että tuossahan on tuo. Mutta voi olla, että ei ole aavistustakaan keitä muita elokuvassa näyttelee.

Animaatioiden dubbaus on nopeatempoinen ja intensiivinen työtehtävä. Rundman ja Långbacka tekivät sekä ruotsin- että suomenkieliset äänet elokuvaan. Aikaa oli käytettävänä noin neljä tuntia per kieliversio.

Rundman sanoo, että haastavinta oli tehdä elokuvassa ruotsinkielinen versio markiisin ranskalaisella aksentilla.

– Minulle suurin opetus tässä oli, että ruotsissa on paljon enemmän r-kirjaimia kuin suomessa. Jouduttiin vähän miettimään, että voisiko tämän sanoa jotenkin eri tavalla. Kuuntelijan korvalle jatkuvasti pärisevä ärrä on aika raskas.

Mats Långbacka sai näytellä elokuvassa Muumipappaa omalla luonnollisella äänellään. Näyttelijä sanoo, että mielenkiintoisin rooli elokuvassa olisi voinut olla pieni ja pippurinen nutturapää.

– Pikku Myy olisi ollut tietysti kiinnostavin. Ääni ei kyllä välttämättä taipuisi.

– Nykytekniikalla saisi kyllä väännettyä, nauraa Rundman.

Twitter: @tahtihetki (siirryt toiseen palveluun)