Puutalopalo on palokunnalle aina erityisen herkkä paikka

60 sekuntia. Palokunta antaa itselleen aikaa lähtöön vain yhden minuutin verran, kun hälytys tulee. Jokaiseen hälytykseen lähdetään toki samalla vauhdilla, mutta kun kohteena on puutalopalo, niin lähdössä on aina erityinen jännite.

Kotimaa
Puutalopalo Portsassa vuonna 2011.
Puutalopalo Portsassa vuonna 2011.Lukijan kuva

Turussa ja Turun seudulla puutalopaloja syttyy joka vuosi ja tänä syksynäkin uhkaavia paloja on ollut jo useita. Palomestari Reijo Salminen kertoo olevansa nöyrä niiden edessä. Vaikka kalusto on nykyisin modernia ja konstit monet, niin iso tuho on mahdollinen puutaloalueilla myös nykypäivänä.

– Suurin osa vanhoista kaupungeista on palanut ainakin kerran, jotkut jopa useamman kerran. Ei parane sanoa, ettei puutaloalueilla voisi palaa pahasti nykypäivänäkin, vaikka koko ajan kehitetään menetelmiä, ettei sellainen tapahtuisi.

Ei parane sanoa, ettei puutaloalueilla voisi palaa pahasti nykypäivänäkin, vaikka koko ajan kehitetään menetelmiä, ettei sellainen tapahtuisi.

Reijo Salminen

Ennen tuli oli enemmän jokapäiväistä ja pääsi myös useammin karkuun. Kipinäsade oli puutaloalueilla oikeastaan jatkuvaa lämmityksen ja ruuanlaiton takia. Silti Salminen muistuttaa, että puutaloalueilla paloherkkyys on edelleenkin suuri. Yksi esimerkki asiasta koettiin viime vuonna Norjassa.

– Siellä paloi kaksi kokonaista kylää kivijalkaan asti. Kova tuuli Pohjanmereltä lennätti kipinät nopeasti talosta taloon ja tilanne oli todella nopeasti todella paha.

Nopeasti sammutustyöhön

Esimerkiksi vanhassa Naantalissa kadut ovat kapeita ja talot lähellä toisiaan. Myös osassa Turun Portsaa sekä Uudessakaupungissa tuli saattaisi helposti hypätä talosta toiseen ja aiheuttaa nopeasti pahoja tuhoja. Suomessa herkkiä puutaloalueita löytyy myös esimerkiksi Kristiinankaupungista, Raumalta tai Porvoosta.

Salminen uskoo, että kaiken avain ison tuhon estämiseen on nopeus.

– Jokainen minuutti merkitsee. Meillä hälytystoiminta on nykyisin niin tehokasta, että palot saadaan aikaisemmin haltuun. Nimenomaan sillä on merkitystä.

Jokainen minuutti merkitsee. Meillä hälytystoiminta on nykyisin niin tehokasta, että palot saadaan aikaisemmin haltuun.

Reijo Salminen

Salminen pyytää myös puutalojen asukkaita tarkistamaan paloturvallisuuteen liittyviä asioita.

– Palohälyttimet kuntoon ja eroon turhasta paloherkästä roinasta. Muistetaan, että tiivis mattokin voi olla tehokas sammutusväline ja se, että pihan puutarhaletku kannattaa ottaa hätätilanteessa käyttöön, Salminen listaa esimerkkejä.

Puutaloissa eristeitä on joka lähtöön. Paloturvallisuuden kannalta niillä on paljon merkitystä.

– Joissain asunnoissa eristeet ovat edelleen alkuperäisiä, mutta onneksi moni on asentanut esimerkiksi kipsilevyjä. Palot ovat monesti pysähtyneet niihin ja niistä me palomiehet kyllä aina ihmisiä kiittelemme.

Puutalon sammuttamisessa on omat erityishaasteensa

Salminen sanoo, että palo syttyy puutaloissa nykyisin useimmiten lämmityksestä ja useimmiten talvipakkasilla.

– On lämmitetty takkaa liikaa, hormit ovat rakoilleet tai kekäleet ovat päässeet lattianrakoihin.

Moni asia tekee puutalopalotilanteen palokunnalle erityisen haasteelliseksi.

Puun kaatamista puutalon pihasta kannattaa aina harkita erittäin tarkkaan.

Reijoa Salminen

– Paloautoa ei useinkaan voi ajaa lähelle palopaikkaa, koska palavasta puutalosta hohkaa valtava lämpösäteily. Se sulattaa jopa paloautosta peilit ja maalit, Salminen kertoo.

Onneksi paloautoissa on pitkiä sammutusletkuja, joilla kohteeseen saadaan nopeasti paljon vettä. Jos tilanteessa on se tyypillinen tulipalopakkanen, on palokunnan nopeasti suoriuduttava myös evakuoinneista.

– On joskus erittäin haasteellista löytää ihmisille nopeasti suojaa, Salminen myöntää.

Salminen mainitsee vielä, miten pihapiirin puilla on iso merkitys paloturvallisuudelle nimenomaan puutaloalueilla.

– Varsinkin lehtipuut estävät lämpösäteilyn ja kipinöiden leviämistä naapureille. Puun kaatamista puutalon pihasta kannattaa aina harkita erittäin tarkkaan, Salminen sanoo.