Kodin vaarallisin laite on sähköliesi

Ihmisille tapahtuu edelleen eniten vahinkoja kotona. Esimerkiksi sähköpalojen määrä on tänä vuonna kääntynyt jälleen nousuun.

Kotimaa
Liedellä keitetään vettä.
Tommi Parkkinen / Yle

Suomessa on elokuun loppuun mennessä tapahtunut yhtä paljon palokuolemia kuin viime vuonna yhteensä. Arjen turvallisuutta voi parantaa monin keinoin, neuvoo Pirjo Heikkinen vakuutusyhtiö Ifistä Kajaanista.

– Kotiin voi hankkia turvallisuusvälineitä esimerkiksi liesivahdin, vuotovahdin ja katsoa, että lukitukset ovat kunnossa. Myös kaikki sähköä käyttävät systeemit kannattaa katsoa läpi, ettei siellä ole itse asennettu jatkojohtoja, jotka eivät ole kovin turvallisia.

Kodin vaarallisin laite on edelleen sähköliesi.

Palovaroittimen ikä on maksimissaan kymmenen vuotta, jonka jälkeen se pitäisi uusia.

Pirjo Heikkinen

– Liesi tahtoo jäädä päälle. Usein kotoa lähtiessämme, käymme katsomassa ja varmistamassa monta kertaa, että onhan se liesi varmasti pois päältä. Liedessä ei ole turvakyntintä tai muuta, joka varmistaisi, että se sammuu, kertoo Heikkinen.

Unohduksen voi estää liesivahdilla, joita on asennettu pääasiassa ikäihmisille.

– Liesivahti olisi kätevä laite myös lapsiperheissä, koska aika pienet lapset ovat jonkin verran yksin kotona.

Heikkisen mukaan moni ei tiedä, että palovaroitin vanhenee 10 vuodessa. Vanha laite voi vikaantua helposti, eikä se välttämättä reagoi savuun.

– Vaikka patteri vielä toimisi ja testaamme sitä ja palovaroitin pitää myös ääntä, niin on katsottu, että palovaroittimen ikä on maksimissaan kymmenen vuotta, jonka jälkeen se pitäisi uusia.