Nimilista "jengiepäillyistä" leviää sosiaalisessa mediassa – Helsingin poliisi huolissaan

Helsingin poliisi varoittaa sosiaalisessa mediassa leviävästä listasta, jonka väitetään sisältävän Helsingissä useisiin väkivaltarikoksiin syyllistyneen nuorisojengin nimiä, kuvia ja yhteystietoja. Poliisin mukaan listalta löytyy nuoria, jotka eivät liity tapauksiin millään lailla.

Kotimaa
Ihmisiä ja junia rautatieasemalla.
Yle

Laajan nuorisoporukan väkivaltainen rötöstely puhuttaa Helsingissä. Kaupungissa toimii yli 50 nuoren porukka, joka pahoinpitelee ja ryöstää toisia nuoria. Poliisille valtaosa tekijöistä on ennestään tuttuja ja poliisi on ottanut kiinni parikymmentä epäiltyä. Neljä 15-18-vuotiasta nuorta vangittiin epäiltynä ryöstöstä ja törkeästä pahoinpitelystä. Kolme on yhä vangittuna.

Nyt poliisi on löytänyt sosiaalisessa mediassa julkaistuja yksityistietoja "epäillyistä". Listalla on tapauksiin täysin liittymättömiä nuoria, joiden nimi on syystä tai toisesta yhdistetty jengikeskusteluun. Sosiaalisessa mediassa on poliisin mukaan julkaistu kuvia, nimiä ja osoitteita.

- Väärien tietojen tai ihmisten yksityistietojen levittäminen sosiaalisessa mediassa voi täyttää rikoksen tunnusmerkit ja syyllistytkin itse rikokseen, kirjoittaa komisario Jari Taponen Helsingin poliisin Facebook-sivustolla.

Taposen mukaan Helsingissä on nyt monia nuoria, jotka eivät uskalla uhkaavien Facebook-viestien vuoksi lähteä kotoaan. Lasten kuvia ja yksityistietoja on jaettu muun muassa murha-fi - sivustolla. Nuoret pelkäävät kostoa, jos ottavat yhteyttä poliisiin.

Helsingin poliisin mukaan kaupunki ei ole nyt yhtään sen turvattomampi paikka kuin aiemminkaan. Kyseisissä porukoissa liikkuvat nuoret ovat jo poliisin tiedossa. Poliisi toivoo, että perättömät vihapuheet saataisiin loppumaan.

Joidenkin nuorten kohdalla rikokset ovat kuitenkin vielä selvittämättä ja poliisi pyytää vihjeitä tekijöiden kiinnisaamiseksi.