Suomalaisten uimahallien vesi on puhtaampaa kuin koskaan

Uimahallien vedenlaatu on Suomessa hyvä ja valvonta tehokasta. Vuosituhannen alussa voimaan tullut asetus on parantanut vedenlaatua selvästi. Uimareiden huolellisuus ja hygienia ovat edelleen tärkeitä, vaikka puhdistustekniikkakin on kehittynyt paljon.

Kotimaa
Kivimaan uimahalli
Yle

Uimahallien turvallisuus ja allasvesien puhtaus ovat Suomessa hyvällä tasolla.

– Vuonna 2011 tuli pakolliseksi ilmoittaa, jos ihmisiä sairastuu allasveden välityksellä. Ilmoituksia ei ole tullut yhtään, mistä voi päätellä, että valvonta pelaa ja toiminnanharjoittajat huolehtivat vedenlaadusta, toteaa ylitarkastaja Jaana Kilponen Valvirasta.

Viime vuosina puhdistustekniikka on kehittynyt ja allasvesien käsittely tehostunut. Klooria allasvedessä tarvitaan silti.

– Taudinaiheuttajamikrobeja, kuten bakteereja ja viruksia, tulee aina ihmisten mukana ja kloorin tehtävä on tappaa ne.

Kuntien terveystarkastajat ottavat näytteitä allasvedestä. Valvontatiheys on kytketty hallin kävijämäärään.

– Valvontanäytteitä otetaan pienissäkin halleissa vähintään neljä kertaa vuodessa. Mutta uimahallin ylläpitäjällä on tietysti vastuu päivittäisestä vedenlaadusta, Kilponen muistuttaa.

Uimarit pystyvät vaikuttamaan puhtauteen omalla toiminnallaan.

– Suihkussa käyminen ennen altaalle menoa on tärkeää. Näin saadaan merkittävästi vähennettyä orgaanista ainesta, mitä muuten kulkeutuisi altaaseen. Orgaaninen aines taas reagoi kloorin kanssa ja siitä voi muodostua vaarallisia trihalometaaneja. Näiden pitoisuutta mitataan allasvedestä ja näin varmistutaan, että uiminen on turvallista, Kilponen sanoo.

Henkilökohtainen hygienia vaikuttaa myös järvivesien puhtauteen, minkä osoittivat viime kesän norovirusepidemiat.

Uimari voi tietämättään levittää taudinaiheuttajia.

Jaana Kilponen

– Emme ole saaneet lopullisia tuloksia viime kesän epidemioista, jotka olivat ihmisperäisiä. Mutta kuka käy pesulla ennen järvessä uimista? Kymmenisen virusta riittää sairastuttamaan ja grammassa ulostetta voi olla sata miljardia viruspartikkelia. Vatsatautioireiden helpotettua on syytä välttää uimista ainakin kaksi viikkoa, myös uimahallissa, sillä tuon ajan viruksia voi vielä erittyä ulosteisiin ja uimari voi tietämättään levittää taudinaiheuttajia, ylitarkastaja tähdentää.

Kilponen pitää hyvänä sitä, että monille yleisille uimarannoille on rakennettu suihkut pukuhuoneiden yhteyteen.

Perussääntö riittää: suihkuun ennen allasta

Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton mukaan merkittävin askel uimaveden laadunvalvonnassa on ollut 2002 voimaan tullut asetus.

– Veden- ja ilmanlaatu uimahalleissa on nykyään toista luokkaa kuin vuosikymmeniä sitten vaikkapa 1970-luvulla. 12 vuotta voimassa ollut allasvesien laatua koskeva asetus on ollut tärkeä, huomauttaa tekninen asiantuntija Ilpo Johansson.

Ihmiset ovat tottuneita suihkussa käymiseen ja saunomiseen, meillä ei ole isoa tarvetta opastaa.

Yrjötapio Kivisaari

Hän sanoo, että Suomessa myös yksityisten kylpylöiden vesi on hyvää.

– Samat ohjeet ja valvonta koskevat myös kylpylöitä. Ongelmia voi olla korkeintaan yksittäistapauksissa pienissä terapia-altaissa esimerkiksi palvelutaloissa, jos käytössä ei ole omaa huoltomiestä.

Vantaalla sijaitsevan Flamingon kylpyläjohtaja Yrjötapio Kivisaari kertoo, että puhdas vesi on kylpylälle tärkeä asia.

– Automaattijärjestelmät tunnistavat epäpuhtaudet ja säätelevät kloorin määrää itse. Ihmiset ovat tottuneita suihkussa käymiseen ja saunomiseen, meillä ei ole isoa tarvetta opastaa. Perussääntö riittää: suihkuun ennen allasta.

Uimahallin kannattaa satsata puhdistuslaitteisiin

Esimerkiksi Lahdessa uimahallien käyttäjämäärät nousevat yli sataan tuhanteen vuosittain, joten halleissa on satsattu tehokkaisiin puhdistuslaitteisiin.

Vesi menee tasausaltaaseen, josta kerätään pois isoimmat ainekset. Altaasta vesi kulkee hiekkasuodattimen läpi, jonka pinnalla on aktiivihiiltä tehostamasta puhdistusta.

Veden mikrobiologisen laadun kannalta uimahallin vesi on paljon puhtaampaa kuin merivesi.

Sari Johnsson

Sen jälkeen vesi johdetaan uv-valon läpi, joka tappaa veteen mahdollisesti jääneitä viruksia ja bakteereita.

Uimahalleissa on myös automaattinen kloorinsyöttöjärjestelmä. Kloorin käyttöä on kuitenkin vähennetty, kun muut puhdistusmenetelmät ovat kehittyneet.

– Kloorin käytön vähentyminen on pidentänyt myös puhdistuslaitteistojen käyttöikää, toteaa Lahden kaupungin terveystarkasta Sari Johnsson.

Kaupungin suurimmissa uimahalleissa valvontanäytteitä otetaan kuukausittain. Pienemmissä näytteitä otetaan riskiarvioinnin mukaan.

Lahden uimahalleissa vesi kiertää puhdistuslaitteen läpi monta kertaa päivässä.

Vahinkoja sattuu

Jos altaasta löytyy ulostetta, kuten joskus tapahtuu, se poistetaan haavilla. Myös silminnähden likaantunut vesi yritetään saada pois altaasta.

Sen jälkeen tilalle laitetaan korvausvettä, lisätään hetkellisesti kloorin määrää. Kun vesi on kulkeutunut suodatusjärjestelmän läpi ja klooripitoisuus on palautunut normaalille tasolle, vesi on uintikelpoista.

Etenkään meressä polskuttelevien ei kannata pelätä uimahallin vettä bakteerien takia.

– Veden mikrobiologisen laadun kannalta uimahallin vesi on paljon puhtaampaa kuin merivesi. Raja-arvo on alle sata bakteeripesäkeyksikköä millilitraa kohti. Joskus näytteistä löytyy muutama bakteeri, mutta yleensä bakteeritaso on nollassa, Johnsson paljastaa.