Jyväskylä pian kallein kiinteistönvälityksessä

Kiinteistönvälityksen palkkiot ovat kohonneet Jyväskylässä kaupunkien kärkikastiin. Kiinteistönvälityshintoja seuraavan Effortian tilastoinnin mukaan Jyväskylän välitysprosentit ovat Suomessa toiseksi kalleimpia. Korkeimpia palkkioita peritään Lappeenrannassa.

kiinteistönvälitys
Tyhjä asunto.
Heidi Törnroos / Yle

Jyväskylän kiinteistökaupassa kolkutellaan maan kalleimpia välitysprosentteja.

Välityspalkkio on noin 4,5 prosenttia osakkeen tai kiinteistön hinnasta.

Halvinta kiinteistönvälitys on Effortian mukaan tällä hetkellä Kuopiossa.

Oulu puolestaan on kiilannut vuodessa itsensä edullisimmaksi kaupungiksi ostaa nimenomaan asunto-osakkeiden eli kerros-, rivi- ja paritalojen välityspalveluja. Asunto-osakkeen välittämisestä saa maksaa eniten Lappeenrannassa.

Hintatiedot perustuvat kuluttajille maksuttomaan hintavertailupalveluun Asuntojenmyynti.fi:hin. Palvelu seuraa laillistettujen kiinteistönvälitysyritysten listahintoja.

Pääkaupunkiseudulla hintaetu

Keski-Suomen Kiinteistövälittäjien yhdistyksen puheenjohtaja Mikko Savolainen muistuttaa, että etelän suurissa kaupungeissa asunnonvälittäjät perivät paljon pienempiä prosenttiosuuksia. Pääkaupunkiseudun tilanne selittyy asuntojen hinnoilla.

– Kauppahinnat ovat siellä kovempia, niin että se prosenttikin on pienempi. Euromääräinen tulo voi silti olla isompi, Savolainen linjaa.

Savolainen toteaa myös, että vertailussa käytetään listahintoja, ei todellisia välitysprosentteja.

– Oikein pienillä paikkakunnilla se prosentti voisi olla vieläkin isompi, koska myyntiajat voivat olla hyvinkin pitkiä. Välittäjä tekee paljon työtä sen eteen.

Lisätty Mikko Savolaisen kommentit 15:02. Savolaista Yle Keski-Suomelle haastatteli Virpi Kotilainen.