1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Tikanmäen musiikki taipuu sarjakuvaksi Kemissä

Kemissä alkaa olla pian valmista suursatsaukseen, jossa yhdistetään live-musiikki ja sarjakuvapiirtäminen.

Kuva: Riikka Rautiainen / Yle

Missä vaiheessa musiikki muovautuu sarjakuvaksi? Entä millaisia sarjakuvia syntyy live-konsertissa, jossa Maisemakuvia Suomesta - teos siirtyy paperille sarjakuvapiirtäjien voimin?

Näihin kysymyksiin saadaan vastaus tulevana viikonloppuna Kemissä, jossa yleisön eteen marssii 12 sarjakuvataiteilijaa, Anssi Tikanmäen orkesteri ja Kemin kaupunginorkesteri.

Uusi kokemus muusikollekin

Kemin sarjakuvapäiviin liittyvä konsertti on ainutlaatuinen, sillä järjestäjien mukaan vastaavaa ei ole tehty yhtä laajasti. Myös muusikko Anssi Tikanmäki on innoissaan yhteistyöstä.

– Tämähän on erinomainen ja valloittava idea. En ole aikaisemmin kokenut millaista on, kun sarjakuvapiirtäjä piirtää musiikista omaa näkemystään reaaliajassa, luonnehtii Tikanmäki.

Kosolti kokemusta on kuitenkin elokuvan ja konsertin yhdistämisestä eri puolilta maailmaa, kun Anssi Tikanmäen Filmiorkesteri on vastannut mykkäelokuvien musiikista.

Haaveesta tulee totta

Kemissä rysäytetään nyt kunnolla, sillä jossakin vaiheessa pelättiin jo, että kaupungin maineikkaat sarjakuvapäivät kutistuvat lähes olemattomiin.

Kaupunginorkesterin musiikinjohtajan Katariina Kummalan mukaan nyt toteutuu monien haave.

– Tästä ovat unelmoineet orkesterin jäsenet, mutta myös sarjakuvapäivien järjestäjät. Odotan, että livekonsertissa tapahtuu jotakin unohtumatonta, mutta myös odottamatonta, naurahtaa Kummala.

Sarjakuvat mukaan keikoille?

Sarjakuvataiteilijat ovat valinneet Tikanmäen teoksista kukin omansa, johon ovat tutustuneet. Vaikka aihetta on saanut makustella etukäteen, niin live-konsertissa piirretäänkin livenä.

– Jos asioista saadaan sovittua ja meillä on mahdollisuus, niin nämä teokset otetaan ilomielin vastaan osaksi meidän konsertteja, kertoo Tikanmäki.

Kemin konsertissa kuullaan kappaleita Maisemakuvia Suomesta - teoksesta ja kahdelta muulta levyltä, jotka ovat syntyneet samasta teemasta.

– Meillä on ollut konserttien yhteydessä jonkinlaista projisointia, mutta sarjakuvat olisivat hieno lisä siihen. Vaikka sarjakuvapiirtäjien tulkinnat olisivat kuinka abstrakteja tahansa, niin minulle ne kelpaavat aina, päättää Tikanmäki.