1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Suomen näyttely Venetsian arkkitehtuuribiennaalissa ammentaa suomalaisen modernismin perinnöstä

Suomen Alvar Aalto –paviljongissa esillä oleva installaatio Re-creation pohtii arkkitehtuurin suhdetta sen kulttuuriseen ympäristöön. Suomen näyttelyn kuraattorina toimivan arkkitehtuurimuseon johtajan Juulia Kausteen mukaan näyttely pohtii alkuperän ja monistettavuuden teemoja arkkitehtuurin peruskäsitteen, tilan kautta.

kulttuuri
Venetsian arkkitehtuuribiennaali 2014.
Suomen näyttely Venetsian arkkitehtuuribiennaalissa sijaitsee vehreässä Giardinin puistossa.Petri Burtsov

Re-creation koostuu kahdesta arkkitehti Anssi Lassilan konseptiin pohjautuvasta, alun perin Shenzhenin arkkitehtuuribiennaaliin tehdystä rakennuksesta. Ensimmäinen, kuusihirrestä rakennettu siilomainen maja, on toteutettu Suomessa suomalaisen puusepän toimesta, toinen Kiinassa paikallisin voimin bambua hyödyntäen.

– Teos havainnollistaa, kuinka alkuperäinen idea taipuu uudessa ympäristössä sopivaksi paikallisiin olosuhteisiin: suomalaisin ja kiinalaisin voimin toteutetut eroavat toisistaan valmistusmateriaaleiltaan, tekotavaltaan ja muodonannoltaan, kuraattori Juulia Kauste kertoo.

Biennaali palaa arkkitehtuurin perusasioiden pariin

Venetsian arkkitehtuuribiennaalin kuraattorina toimii tänä vuonna kuuluisa hollantilaisarkkitehti Rem Koolhaas. Biennaalin päänäyttelyn teemaksi hän valitsi_ Fundamentals – perusasiat_. Biennaaliin osallistuville 66 maalle Koolhaas puolestaan antoi tehtäväksi pohtia modernismin roolia maiden arkkitehtuurissa viimeisen sadan vuoden aikana.

Re-Creation ammentaa suomalaisen modernismin perinnöstä: siinä yhdistyvät avoimuus ja uteliaisuus ulkopuolelta tulevia vaikutteita kohtaan sekä paikallisen perinteen kunnioittamisen perinne tekemisen lähtökohtina, Juulia Kauste kertoo.

Hänen mukaansa Giardinin vehreään puistoon sijoittuva näyttely asettuu vuoropuheluun Alvar Aallon pienimittakaavaisen puupaviljongin kanssa, muodostaen valoisan polun, jonka kautta Suomessa ja Kiinassa valmistetut installaation osat kiinnittyvät osaksi suomalaisen modernismin tarinaa.

"Arkkitehtuurin rooli yhteiskunnassa on edelleen tärkeä”

Monet arkkitehtuuribiennaalin osallistujamaista havainnollistavat arkkitehtuurin roolia osana kunkin maan kehitystä. Suomen näyttelyn kuraattorina toimivan arkkitehtuurimuseon johtajan Juulia Kausteen mukaan arkkitehtuurilla ja designilla on ollut ensisijainen rooli suomalaisen identiteetin muodostumisessa.

Venetsian arkkitehtuuribiennaali 2014.
Petri Burtsov

– Arkkitehtuuri haki innoitusta samanaikaisesti paikallisesta perinteestä ja oman kokemuspiirin ulkopuolisesta maailmasta. Perinne ja kansainväliset vaikutteet sulautuivat uusiksi aiheiksi, hän toteaa.

Juuri tätä Suomen näyttely Venetsiassa pyrkii ilmentämään. Se korostaa dialogin merkitystä – toisaalta kulttuurien, toisaalta suunnittelijan ja toteuttajan välistä vuoropuhelua.

Kausteen mukaan Suomen näyttely on myös kannanotto arkkitehtuurin elinvoimaisuuden puolesta.

– Arkkitehtuurin rooli yhteiskunnassa on edelleen aivan yhtä merkittävä kuin se oli aikanaan modernin aikakauden alussa. Arkkitehtuuri luo konkreettiset puitteet arkiselle elämälle niin asuinalueiden suunnittelun ja laajempien kaupunkirakenteen kokonaisuuksien myötä kuin myös yksittäisen rakennusten kautta, hän uskoo.

Venetsian arkkitehtuuribiennaali on auki 23.11.2014 asti.

Petri Burtsov, Yle Uutiset, Venetsia

Lue seuraavaksi