Terveydenhuollon tulkkauskulut kasvaneet räjähdysmäisesti

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä on viime vuosina käytetty tuntuvasti aiempaa enemmän rahaa tulkkauspalveluihin. Tänä vuonna HUS on kuitenkin vähentänyt tulkkauksen määrärahoja. Vähemmistövaltuutettu muistuttaa, että säästöt eivät saa heikentää potilaiden oikeuksia.

Kotimaa
Lääkäri
Yle

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä käytettiin tulkkipalveluihin viime vuonna noin kuusikymmentä prosenttia enemmän rahaa kuin kolme vuotta aikaisemmin.

Tänä vuonna HUSissa on kuitenkin budjetoitu tulkkaukseen lähes puoli miljoonaa euroa vähemmän rahaa kuin viime vuonna palveluihin kului.

Vähemmistövaltuutettu Eva Biaudet muistuttaa, että säästöt eivät saa heikentää potilaiden oikeuksia ymmärtää heitä koskevia hoitotoimenpiteitä.

– Muissa Pohjoismaissa tämä asia on erittäin ajankohtainen. Tanskassa on tehty tutkimuksia ja muuallakin keskustellaan juuri siitä, miten tulkkipalveluiden käyttöä pitäisi lisätä. Varsinkin terveydenhuollon henkilöstöstä hyvin suuri osuus puhuu itsekin jotain muuta äidinkieltä tai osaa eri kieliä. Siksi palvelusuunnittelussa kannattaa huomioida, miten kieliresurssia voisi käyttää paremmin.

HUSin johtajan ja ylilääkärin Markku Mäkijärven mukaan ongelmaan aiotaan puuttua.

– Tähän mennessä tulkkipalveluja ei ole kilpailutettu ja ostamme niitä yksityisiltä markkinoilta. Hintaerot ovat melkoisia, jopa kaksin- tai kolminkertaisia. Todennäköisesti lähikuukausina HUS kilpailuttaa tulkkipalvelut ja silloin saadaan tämä asia kuntoon.