Ihmiset elävät rankkaa arkea: teatteriin pitää saada farssia

Nyt on farssin aika! Ihmisten pitää saada nauraa ja unohtaa rankka arki, sanoo Forssan teatterin uusi ohjaaja Elina Pohto. Pohto on ohjannut Forssaan viikonvaihteessa ensi-iltaan tulevan farssin Teetä vaikka väkisin.

teatteritaide
Nainen ja mies teatterin lavalla.
Risto T. Seppälä

Hulvattoman hauska Teetä vaikka väkisin -farssi (kirj. Patrick Haudecoeur ja Danielle Navarro) valmistuu ensi-iltaansa Forssaan lauantaiksi. Näytelmän ohjaa teatterin uusi ohjaaja Elina Pohto.

Elina Pohto pyytää sinua istahtamaan hetkeksi, sulkemaan silmät ja miettimään, minkälainen työ maailmaa rakastavalla ja puita halaavalla ohjaajalla on, kun lavalla on yhtä aikaa kaksi suurta diivaa, yksi osaamaton nuorimies pääroolissa ja epävarma avustaja.

– Istahda hetkeksi ja sulje silmäsi, ja mieti, mitä tulee, kun erikoinen ryhmä teatterilaisia yrittää saada bulevardikomediaa valmiiksi ensi-iltaan. Ja miten mielenkiintoista on seurata heidän valmistautumistaan ensi-iltaansa ja elää heidän kanssaan suuria tunteita ja ohjaajan odotuksia, pyytää ohjaaja Elina Pohto.

Siinä onkin sitten Forssan teatterin farssin juoni lyhykäisyydessään, ja mausteena kenties hulvaton määrä kohellusta. Puolet näytelmästä kertoo siitä, miten teatteri valmistautuu kulissien takana ensi-iltaan, ja puolet siitä, millainen näytelmästä syntyy.

Pohto haluaa, että yleisö tulee lataamaan akkujaan Forssan teatteriin.

– Näytelmä on oikeasti hauska. Tällä hetkellä me suomalaiset voimme hieman alakuloisesti. Tämä näytelmä on kirsikkana teekakun päällä. Toivoisin, että edes kahdeksi tunniksi saisin ihmiset unohtamaan kaiken edessä olevan, mustan loskakelin ja joulukiireet, ja ylipäätään ylettömän kiireen ja pahan olon. Jos tämä unohtuu edes kahdeksi tunniksi näytännön ajan, edes yhden ihmisen kohdalla, niin olen onnistunut.

– Nyt ei ole raskaiden draamojen aika, arki on siksi rankkaa. Nyt yleisöllä on lupa hengittää, pitää hauskaa, iloita.

Hulvaton farssi Teetä vaikka väkisin saa ensi-iltansa Forssan teatteriissa lauantaina 11.10.14 kello 19.