Säilytätkö maitoa jääkaapin ovessa? Ei kannata

Maidon säilymisaikaa voi pidentää säilyttämällä sitä oikein. Maito voi säilyä avaamattomana jopa viikkoja pidempään kuin parasta ennen -leima lupaa.

Kotimaa
maitotölkkejä ja omena jääkaapin ovessa.
Satu Krautsuk / Yle

Valtaosa suomalaisista säilyttää maitotölkkejään jääkaapin ovessa. Tapa on muovautunut aikaan, jolloin saatavilla oli pelkästään nokasta avattavia malleja, joita on avaamisen jälkeen pakko säilyttää pystyasennossa.

– Jääkaapin ovi ei ole lämpötilan puolesta fiksuin tapa maidon säilyttämiseen. Lämpötila on ovessa monta astetta korkeampi kuin taaempana lähellä takaseinää, sanoo Valion pakkauskehityspäällikkö Kari Toikkanen.

Maitotölkin kyljessä olevan suosituksen mukaan maito tulisi säilyttää alle kuuden asteen lämpötilassa. Jääkaapin ovessa lämpötila on noin kymmenen astetta, kun syvemmällä jääkaapin sisällä se on neljän ja kuuden asteen välillä.

Parasta ennen ei kerro aina totuutta

Kevytmaito pysyy käyttökelpoisena noin viikon ajan, kun sitä säilytetään oikein. Laktoosittomien maitojuomien pitkä säilyvyysaika johtuu maidon erilaisesta lämpökäsittelystä ja pakkaushygieniasta.

Kokemuksesta tiedän, että laktoositon maito pysyy ihan kunnossa monta viikkoa sen jälkeen, kun leima-aika on päättynyt.

Kari Toikkanen

– Kokemuksesta tiedän, että laktoositon maito pysyy ihan kunnossa monta viikkoa sen jälkeen, kun leima-aika on päättynyt, Toikkanen kertoo.

Ratkaiseva on hetki, jolloin maito pääsee tekemisiin huoneilman kanssa.

– Huoneilmassa on erilaisia itiöitä ja bakteereita, jotka pääsevät siirtymään tölkin sisään.

Makuvirheitä hedelmistä ja valosta

Maito imee itseensä helposti makuvirheitä muusta jääkaapin sisällöstä. Toikkasen mukaan maitoa ei kannata säilyttää hedelmien ja vihannesten lähellä.

– Etenkin appelsiini, omena ja peruna antavat virhemakuja. Kaupoista tulee joskus palautetta tähän liittyen. Lopulta selviää, että hedelmiä on viety viikonlopun aikana kylmäsäilytykseen maitojen joukkoon, Toikkanen kertoo.

Maidon maku on erittäin herkkä valolle, minkä vuoksi maito pitäisi suojata valolta. Valon aiheuttamaa makuvirhettä kutsutaan valomauksi.

– Valomakuun riittää, kun maitolasi on kymmenen minuuttia suorassa auringonvalossa. Kesällä valomaku puskee jopa pakkausmateriaalin läpi.