Seksuaaliterveysklinikka toivottaa tervetulleeksi huoneistoon numero 69

Kainuun seksuaaliterveyspoliklinikalla halutaan murtaa tabuja. Syyksi poliklinikalle tuloon voi olla esimerkiksi raskaus, haluttomuus tai traumaattinen asia, kuten keskenmeno.

terveys
Nainen ja mies käsi kädessä.
Hanne Kinnunen / Yle

Kajaanissa seksuaaliterveysklinikka on toiminut nyt seitsemän vuoden ajan kahden kätilön pyörittämänä. Kätilö ja seksuaalineuvoja Anne Kemppainen kertoo asiakaskunnan olevan pääasiassa naisväkeä, naistentautien ja synnytysten vastuualueilta.

– Naisasiakkaita on paljon. Lisäksi meillä käy myös pariskuntia. Usein nainen tulee ensin yksin ja myöhemmin pariskunta tulee yhdessä. Vuosittain asiakkaita on noin 150.

Syyksi polille tuloon riittää Kemppaisen mukaan se, että itsellä on tarve keskustella asiasta.

– Tänne saa tulla, jos siltä tuntuu, Kemppainen sanoo. Esimerkiksi rintasyöpään sairastunut voi Kemppaisen mukaan kaivata tukea muuttuneen kehonkuvan ja naiseuden kanssa.

Kemppaisen kanssa polia pyörittää kätilö ja seksuaaliterapeutti Tiina Koivisto. Vastaanottopäiviä on niukkojen resurssien vuoksi viikossa yksi.

"Rikkoo jään"

Puhe seksuaaliasioista voi olla vaikeaa. Anne Kemppainen kertookin, että klinikalla ei tarvitse puhua välttämättä seksistä lainkaan. Seksuaalisuus on Kemppaisen mukaan paljon enemmän.

– Täällä puhutaan naiseudesta ja parisuhteestakin. Joskus voi olla helpompi puhua tuntemattomalle ihmiselle.

Numero on aivan sattumaa. Kyllähän se jää mieleen ja rikkoo jään.

Anne Kemppainen

Kainuun keskussairaalan takana sijaitsevassa kerrostalossa on huoneisto numero 69. Huoneistossa sijaitsee seksuaaliterveysklinikka.

– Numero on aivan sattumaa. Kyllähän se jää mieleen ja rikkoo jään, Kemppainen naurahtaa.

Seksuaalineuvonnan halutaankin murtavan tabuja ja käynneillä sovelletaan ajatusta siitä, että vaikeista asioista puhuminen pitäisi tehdä mahdollisimman helpoksi.

– Seksuaaliasiat ovat tärkeä ja luonnollinen osa ihmisen elämää ja hoitotyötä, Kemppainen täsmentää.

Kipeimmät asiat eivät selviä heti

Ikähaitari klinikan asiakkaissa on suuri. Kätilön mukaan vaihtelua on nuorista yli 80-vuotiaisiin.

Ne kipeimmät ja vaikeimmat asiat eivät yleensä nouse ensimmäisellä käyntikerralla esiin.

Anne Kemppainen

– Syyt tuloon saattavat olla haluttomuus, raskaus tai erilaiset kokemukset omasta naiseudesta. Meillä käy myös trauma-asiakkaita, joille on sattunut jotain ikävää, kuten esimerkiksi keskenmeno.

Neuvontakäyntikertoja saattaa asiakkaalle kertyä 1–5, terapiakäyntejä jopa 10. Käynnillä keskustellaan ja kuunnellaan – itketään ja nauretaan.

– Ne kipeimmät ja vaikeimmat asiat eivät yleensä nouse ensimmäisellä käyntikerralla esiin.

– Joissain tilanteissa saatan antaa läksyjä, esimerkiksi parisuhdeharjoituksia.

Seksuaaliterveysklinikalla saa niin seksuaalineuvontaa kuin -terapiaakin.

– Tärkeintä on, että tulee tunne, että voi kertoa mitä vaan. Usein ihmiset vaistoaa mitä kukakin kestää kuulla, kätilö ja seksuaalineuvoja Anne Kemppainen kertoo.