Somen arvomaailma mietityttää viestintäkonkaria

Viestintäneuvos Seppo Kievarin mielestä media elää jälleen murrosaikaa. Tämänkertainen murros on erilaisempi kuin aiemmat. Nyt ravistellaan perinteisiä rakenteita.

Kotimaa
Ihmisiä kirjastotilassa.
Mikko Moilanen / Yle

Pitkänlinjan viestintäalan konkari, viestintäneuvos Seppo Kievarin mukaan median murros on aiemmin ollut enemmän välineellinen muutos.

– Tällä hetkellä käynnissä olevaan muutosmyllytykseen liittyy sisällöllisen filosofian muutoksen painetta, joka on paljon vaikeampi muutos käsitellä kuin teknisen kehityksen muutos. Kievari arvioi, että suurin muutos tulee netin kautta.

Suurin muutos tulee netin kautta.

Seppo Kievari

Kun aiemmin puhuttiin mediasta, niin se oli joukkotiedotusta. Siinä kerrottiin joukoille viestiä ja viestintävälineiden henkilökunta oli siinä tietynlaisen portinvartijan, opettajan ja tiedonlähteen jalostajan roolissa. Sitten oli erikseen yksityisviestintä, joka käsitti puhelut, keskustelut, kirjeenvaihdon.

– Nyt on tullut tällainen välimuoto, missä joukkoviestinnän ja yksityisviestinnän välinen raja on hämärtynyt. Se on vaikuttanut viestinnän kulttuuri-ilmapiiriin voimakkaasti. Vielä tänään emme voi nähdä millaiset lopputulokset tästä kaikesta tulee, viestintäneuvos Seppo Kievari kertoo.

Somella on voimaa

Sosiaalinen media on nostanut valtavasti päätään viime vuosien aikana. Sen voimaa ei voi missään nimessä vähätellä, mutta viestintäalan konkarille se aiheuttaa ristiriitaisia tunteita.

– Yhtäältä se avaa paljon mahdollisuuksia osallistua ja olla aktiivinen, toisaalta näen siinä ison kysymysmerkin, että millaisen arvomaailman varaan se rakentuu tulevaisuudessa.

Tällä hetkellä sosiaalinen media tuntuu olevan hieman ilmassa.

Jokainen meistä voi olla tärkeä viestinnän toimija ja se on mielestäni illuusio.

Seppo Kievari

– Voisi kuvitella, että sosiaaliseen mediaan syntyy sellainen ajatus, että jokainen meistä voi olla tärkeä viestinnän toimija ja se on mielestäni illuusio. Ei niin tule käymään. Sosiaalisessa mediassa tulee olemaan ja on nyt jo avainhenkilöitä, jotka osaavat käyttää sitä paremmin kuin muut ja sitä kautta he luovat siitä itsensä näköistä viestintää, viestintäneuvos Seppo Kievari linjaa.

Säästöjen siivellä laadukkaampaa sisältöä?

Suomalaisen median murros näkyy myös yt-neuvottelujen kautta. Sekä Yleisradiolla että kaupallisella puolella on kovat paineet saada säästöjä aikaan, mutta samalla myös tuottaa entistä laadukkaampaa sisältöä moniin eri välineisiin.

Perinteinen media tulee vielä pitkään jaksamaan, mutta sen täytyy vaan kyetä uusiutumaan syvällisesti. Pohjimmiltaan kysymys on kuitenkin siinä, että osataanko tehdä sellaisia sisältöjä, joista asiakkaat ovat valmiita maksamaan.

– Se on avainkysymys, jonka ratkaiseminen kertoo sen miten perinteisen median paikka tulevaisuudessa muotoutuu.

Lehdistön sananvapaus Suomessa on hyvässä kunnossa, mutta sitä täytyy muistaa vaalia.

Seppo Kievari

Lehdistön sananvapaus Suomessa on hyvässä kunnossa, mutta sitä täytyy muistaa vaalia.

– Se sisältää tämän valta ja vastuu -ajattelun kaikessa mitä tehdään, muistuttaa Hämeenlinnassa vieraillut viestintäneuvos Seppo Kievari.

Hämeenlinnan Lyseon Entisten oppilaiden yhdistys valitsi Seppo Kievarin perjantaina Vuoden 2014 lyseolaiseksi.