1. yle.fi
  2. Uutiset

Huippuleipureiden tulkinnat pohjoismaisesta luonnosta hämmästyttivät Tampereella

Pohjoismaiden parhaat leipurit loihtivat taikinasta muun muassa joutsenia, metson ja poron.

Kotimaan uutiset
Taikinasta leivottuja joutsenia
Yle / Kai Pohjanen

Taikinasta tehtyä taidetta on voinut ihastella tällä viikolla Tampereella. Pohjoismaiden parhaat leipurit kilpailevat paremmuudestaan Tampereen messu- ja urheilukeskuksessa.

Perjantaina yleisön arvioitavina olivat edellisenä päivänä syntyneet hiivaleivonnan taitotyöt.

Kilpailun ylituomarin Satu Nygårdin mukaan kaikki työt ovat korkeaa kansainvälistä tasoa, kuten norjalaisten metsoteos.

– Tämä työ on äärimmäisen haastava. Tuo takaseinä on vaikea saada pystyasentoon, Nygård sanoo.

Vähintään neljäsosa hiivataikinaa

Sääntöjen mukaan työssä täytyy käyttää neljää eri taikinaa. Taikinasta neljänneksen täytyy olla hiivalla kohotettua.

– Hyvin tyypillistä on käyttää suolataikinoita. Niissä on pohjana suolavesi, ja siihen sekoitetaan peruna- tai maissitärkkelystä, Nygård sanoo.

Lisäksi käytetään muun muassa ruistaikinoita sekä hiivan kanssa että ilman. Jokainen osa kakusta on syötävää.

Leipureiden tehtävänä oli luoda teos, joka kuvastaa pohjoismaista luontoa. Tanskalaisten kakussa on kaarnainen puu, ja ruotsalaisten työtä koristaa poro. Suomalaisten teoksessa on joutsenia.

– Tämä on korkea ja ilmava työ, Nygård sanoo suomalaisten kakusta.

Taitotöiden lisäksi kilpailussa on kaksi muuta osaa. Voittaja ratkeaa vasta yhteispisteiden perusteella.

Lue seuraavaksi