Joupiskan tekonurmen uudesta paikasta näkemysero Seinäjoella

Seinäjoen kaupunki haluaisi siirtää Joupiskan vanhan tekonurmen Törnävän kentälle. Crocodiles puolestaan haluaisi rakentaa kentän Bullerintielle monitoimihallin viereen. Siirto on edessä, koska uuden jalkapallostadionin rakennustyöt on tarkoitus aloittaa Joupiskalla ensi kesänä.

urheilu
YLE

Jouppilanvuoren uuden stadionin rakennustyöt on tarkoitus aloittaa ensi vuonna ja vanha tekonurmi pitää siirtää alta pois. Seinäjoen kaupunki ja amerikkalaisen jalkapallon erikoisseura Crocodiles ovat käyneet keskusteluja Jouppilanvuoren tekonurmimaton siirtopaikasta. Seinäjoen kaupungin liikuntatoimenjohtaja Anne Kotila liputtaa Törnävän kentän puolesta.

– Tavoitteena on, että se saadaan siirrettyä sellaiselle alustalle, joka jatkossakin toimii pelikenttänä. Ensimmäisenä vaihtoehtona meillä on ollut esillä Törnävän kenttä, Kotila sanoo.

Törnävän kentällä kysymysmerkkinä on samalla paikalla järjestettävä Provinssirock, jonka ajaksi tekonurmimatto on suojattava. Hankaluutena on myös kentän mahdollinen aitaaminen.

– Olemme selvitelleet yhdessä Provinssirockia järjestävän Selmun kanssa mahdollisuuksia peittää kenttä peitelevyillä tapahtumien ajaksi. Alue on puistoa ja siellä on puistoreittejä, joten kokonaan sitä ei voi aidata. Sinne olisi tarkoitus siirtää nykyiset Jouppilanvuoren tekonurmen katsomot, jotka sitten osittain toimisivat myös alueen aitana. Aita tarvitaan senkin takia, että ilkivallantekijät eivät pääsisi rikkomaan kentän pintaa esimerkiksi mopoilla. Tarkoitus olisi kuitenkin suunnitella muut ratkaisut kentän mukaisesti, Kotila sanoo.

Kaupunki on selvittänyt myös mahdollisuutta siirtää nurmimatto muille kaupungin hiekkakentille.

– Törnävän puolesta puhuu lisäksi se, että siellä on valmiina huoltorakennukset, Kotila lisää.

Crocodiles haluaa Bullerintielle

Crocodiles puolestaan haluaisi siirtää tekonurmimaton Jouppilanvuorelta Bullerintiellä sijaitsevan Seinäjoen monitoimihallin viereiselle alueelle. Ongelmana on se, että siellä ei tällä hetkellä ole kenttää valmiina.

– Tokihan siellä ei vielä valmista pohjaa ole, mutta uskoisin että aivan mahdottoman työn takana sen tekeminen ei ole. Pohjatyöt voisi sinne saada edullisestikin. Meidän seuramme kannalta etu olisi myös se, että viereisessä hallissa on kaikki harjoitusvälineemme. Tosin sosiaalitilat sieltä puuttuvat vielä, sanoo Crocodilesin edustusjoukkueen manageri ja juniorivalmentaja Timo Tuokko.

Tuokko ymmärtää kaupungin halun siirtää tekonurmimatto Törnävälle, mutta muistuttaa samalla alueen hankaluudesta otteluiden järjestämisessä.

– Törnävän puolesta puhuu sosiaalitilat, mutta jonkinlaisia pohjatöitä sielläkin joudutaan tekemään, ennen kuin sinne kenttä saadaan. Lisäksi hankaluutena on alueen rajaaminen ottelutapahtumien ajaksi, äänentoisto ja tulostaulut. Monta asiaa on ratkaistava sielläkin, Tuokko muistuttaa.

Provinssirockin järjestämisen aikaan kenttä on poissa käytössä urheilulta.

– Kenttä on Provinssin aikana kahdesta kolmeen viikkoa pois käytöstä ja se hankaloittaa sekä Crocodilesin miesten edustusjoukkueen, naisten joukkueen että juniorijoukkueiden toimintaa, Tuokko miettii.

Bullerintien alue kasvaa tulevaisuudessa

Anne Kotila ymmärtää Crocodilesin näkemyksen, mutta muistuttaa kustannuksista.

– Alueen puolesta puhuu viereinen kuplahalli, mutta lisäkustannuksia aiheuttaisivat puuttuvat pukuhuonetilat ja kentän pohjatyöt. Tavoitteenamme on, että saisimme tekonurmimaton siirrettyä olemassaolevalle kentälle.

Bullerintien läheisyydessä asutus lisääntyy tulevina vuosina muun muassa asuntomessualueen takia.

– Tulevaisuuden kenttätarpeet, erityisesti käyttökustannuksiltaan edullisten terkonurmikenttien, lisääntyvät. Tulevaisuutta ajatellen sitä aluetta on myös ajateltava. Nykyisin siellä on ongelmana vielä heikko tiestö. Ongelmana on kuitenkin kaupungin talous, Kotila laskee.

Joupiskan vanhaa tekonurmea on aiottu siirtää uuteen paikkaan jo syksyllä, mutta todennäköistä on, että siirto venyy ensi vuoteen. Joka tapauksessa Joupiskan uuden stadionin rakentaminen alkaa ensi vuonna ja sen on tarkoitus olla valmis 2016. Siellä pelaavat pääsarjapelinsä ainakin Seinäjoen Jalkapallokerho ja Crocodiles.