Niinistön koulussa pudoteltiin riimit paikoilleen

Niinistön koulussa Kouvolan Valkealassa ryhdyttiin viime keväänä sävellystalkoisiin. Osana Teoston BiisiPumppu-hanketta koulun oppilaat sanoittivat ja sävelsivät yli 50 laulua. Sävellystyön helmiä kuultiin koulun 25-vuotisjuhlakonsertissa.

Kotimaa
Oppilaat esiintyvät - laulavat ja soittavat koulun salissa.
Miina Sillanpää / Yle

Kun lapset pääsivät sanoittamaan lauluja, piirtyi riimeihin jääkiekkoa, ystävyyttä, tietokonepelejä, kännyköitä sekä tutun aapiskirjan hahmoja.

Niinistön koulu Kouvolan Valkealassa osallistui viime keväänä Teoston BiisiPumppu-hankkeeseen, jonka tuloksena lapset sanoittivat ja sävelsivät yli 50 laulua. Kaiken kaikkiaan hankkeeseen osallistui 13 suomalaiskoulua.

Kouluprojekti oli käynnissä viime kevätlukukaudella. Tavoitteena oli saada musiikin luova tekeminen osaksi suomalaisten koulujen opetustoimintaa ja tehdä säveltäminen tutuksi. Uusia ideoita etsittiin myös vuonna 2016 uudistettavaa opetussuunnitelmaa silmällä pitäen.

Ei mitään puhuttavaa, tai vaikka oliskin, en saa häiritä sun Minecraftii. Voit luoda sinne maailman, mut et ystävii, joten pidä niistä kii.

San. Väinö Wallenius ja Niinistön koulun 6 lk.

- Ylipäätään se, että lapset pääsivät kokeilemaan musiikin tekemistä, oli tärkeää. Iso juttu olivat tietysti se, että meillä oli nämä kaksi kummia täällä, projektia luotsannut opettaja Tiina Papinoja kertoo.

Laulujen säveltämisen apua lapset saivat musiikin ammattilaisilta. Tunnetut musiikintekijät jalkautuivat muutamien päivien ajaksi kouluihin oppilaiden oman luovuuden tueksi.

Niinistön koulun kummeja olivat suomalaisen lastenmusiikin uranuurtaja Pentti Rasinkangas ja rap-vaikutteisen reggae-yhtye Kuningasidean nokkamies ja laulaja Väinö Wallenius.

- Yllätyin, kuinka hyviä biisejä saatiin aikaiseksi, Wallenius sanoo. Hän halusi kertoa lapsille tämän hetken populaarimusiikista ja tutustutti musiikinteon nykyteknologiaan, jolla tietokoneohjelmin luodaan pumppubassoa ja diskobiittiä kappaleen mausteeksi.

Papinojan mukaan koulujen musiikinopetuksessa pyritään pysymään ajan hermolla sisällyttämällä opetukseen kaikkein tuoreinta musiikkia. Uuden musiikin julkaisutahti vain on niin kiivas, että painetut oppikirjat eivät tahdo pysyä perässä.

BiisiPumppu-projekti oli paitsi musiikillinen myös kasvatuksellinen.

- Tämä ei ole tärkeää pelkästään sen takia, että opitaan tekemään lauluja, vaan nyt opitan toimimaan. Se on elämässä tärkeää – toimiminen, Rasinkangas sanoo.

Papinoja toivottaisi taiteilijat vieraisille tulevaisuudessakin. Hänen mukaansa eri alojen ammattilaisten kutsuminen kouluihin voisi olla ihan hyvä yhteistyön muoto opetuksessa.

”Niin niin Niinistöön, koulu tehtiin metsikköön”

Niinistön koulu perustettiin Valkealan kunnan päätöksellä 25 vuotta sitten. Tuolloin koulussa aloitti 45 ekaluokkalaista.

Niin niin Niinistöön, koulu tehtiin metsikköön, missä hyvät tuulet puhaltaa

San. Pauliina Laine

Liki 200 oppilaan kouluksi laajentuneen Niinistön kunniaksi järjestettiin tänään juhlakonsertti, jossa oppilaat, henkilökunta ja kummit Pentti Rasinkangas ja Väinö Wallenius tulkitsivat BiisiPumppu-hankkeen parhaita sävellyksiä.

Papinoja bongasi BiisiPumppu-hankkeen opettajalehdestä kesällä 2013. Koulussa oli jo ehditty pohtia, mitä kivaa keksittäisiin koulun lähestyvää vuosipäivää silmällä pitäen. Juhlakonserttiin tähtäävä sävellysprojekti tuntui hyvältä idealta.

Sävellyttäminen oli käynyt mielessä ja siksi BiisiPumppu-hanke kuulosti Papinojan korvaan sellaiselta, joka olisi Niinistön koululle hyvä.