Wanaja 14 syynäsi - reserviläisten kunto riittää, väsymys painaa

Reserviläisten toimintakykyä tutkittiin tavanomaista tarkemmin perjantaina päättyneen Wanaja14 kertausharjoituksen yhteydessä. Parinkymmenen reserviläisen kehoon kiinnitetyillä antureilla mitattiin muun muassa sykevaihtelua sekä liikkeen määrää ja nopeutta.

terveys
Sotilaat harjoittelevat metsätiellä.
Timo Leponiemi / Yle

Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää muun muassa reserviläisten kuluttamaa ja syömää energiamäärää sekä rasitustasoa ja palautumista, kertoo tutkimusryhmän johtaja, majuri Jari Harala Puolustusvoimien tutkimuslaitokselta.

– Valtaosalla reserviläisistä kuntopohja riittää tämäntyyppisiin harjoituksiin. Toki väsymys alkaa painaa, kun on paljon yövalvomista, Harala kertoo. Se heikentää miesten suorituskykyä.

Tutkimuksen avulla katsotaan, millainen kuntopohja ja millaisia psykologisia ominaisuuksia pitää olla erityyppisissä yksiköissä.

– Tällä tavalla pyrimme terävöittämään valintamenettelyä jo varusmieskoulutuksen aikana sekä silloin, kun reserviläisiä jatkosijoitetaan esimerkiksi maakuntakomppanioihin, sanoo Harala.

Maavoimissa on käynnissä useamman vuoden kestävä tutkimus, jossa tarkastellaan reserviläisten toimintakykyä. Omaan arvoonsa saattaa nousta tekninen osaaminen esimerkiksi tietotekniikan parissa.

– Pitää katsoa, mikä mies sopii mihinkin paikkaan. Silloin saadaan miehistä ja laitteista paras teho irti, tiivistää Harala.

Wanaja14 harjoituksen tutkimuksessa mukana olleille miehille on luvassa tietoa omasta kunnostaan noin kuukauden kuluttua. Väliraportti maavoimien esikunnalle on valmis ensi vuoden helmikuussa.