1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. synnytys

Simossa testattiin matkasynnytystä

Suomessa on perjantaina otettu laajasti ja näkyvästi kantaa synnytyslaitosten lakkauttamisia vastaan.

Kuva: Heidi Hannukainen / Yle

Kätilöt ottivat perjantaina kantaa synnytysyksiköiden lakkauttamisia vastaan perustamalla pop-up -synnytysyksiköitä teiden varsille.

Länsi-Pohjan keskussairaalan kätilöt Anne-Maria Böök ja Marianne Pyyny pitämässä pop up- synnytysyksikköä Simossa. Kuva: Minna Aula

Synnytysyksiköitä perustettiin erityisesti tieosuuksille,  joilla kätilöt uskovat matkasynnytyksiä tapahtuvan jatkossa yhä enemmän.

Kemi-Tornio -alueella pop up -synnytyspiste oli Simossa, Viantien pysähdyspaikalla.

Jos joudutaan kulkemaan pitkiä matkoja sairaalaan, niin matkasynnytykset tulevat lisääntymään.

Anne-Maria Böök

Perjantaina on myös viimeinen päivä allekirjoittaa kansalaisaloite pienten synnytyssairaaloiden säilymisen puolesta. Kätilöt ovat huolissaan siitä, että matkasynnytysten määrä kasvaa entisestään.

– Jos joudutaan kulkemaan pitkiä matkoja sairaalaan, niin matkasynnytykset tulevat lisääntymään. Sille ei voi mitään, sanoo Länsi-Pohjan keskussairaalan kätilö Anne-Maria Böök.

Kansalaisaloite pienten synnytyssairaaloiden puolesta on kerännyt paljon nimiä. Böök toivoo, että kansalaisaloite pääsisi myös eduskunnan käsittelyyn.

– Kiitos kaikille allekirjoittajille. Meri-Lapin alueelta on tullut noin 25 000 allekirjoitusta. Toivomme, että kansalaisaloite menisi eduskunnan käsittelyyn. Meistä jokainen voi vaikuttaa äänestämällä ensi keväänä oikeita ihmisiä eduskuntaan asiasta päättämään, Böök sanoo.