1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Hirvenlihaa saa, jos sitä osaa kysyä

Kotimainen hirvenliha pysyy vaikeasti ostettavana herkkuna. Lihatiskille myytäväksi ei kotimaista lihaa riitä, mutta hyllyn alta sitä saattaa löytyä, jos vain osaa kysyä.

Kuva: Yle

Hirvenliha pysyy edelleen piilossa kauppojen hyllyiltä. Kotimaista hirvenlihaa ei tulevalla metsästyskaudella jää metsästysporukoilta niin paljoa yli, että sitä voisi toimittaa isommissa määrin markettien hyllyille. Muutamien vuosien tehometsästys on johtanut siihen, että lihaa jää vähemmän jaettavaksi. Miljoonien kilojen lihamäärä jaetaan pääosin metsästäjien ja heidän lähipiiriensä herkuksi.

Aktiivinen asiakas voi kuitenkin hankkia kotimaista hirvenlihaa kaupasta – mikäli vain kysyy. Esimerkiksi osa kainuulaiskauppiaista sanoo suoraan, että jos joku tilaa hirvenlihaa, hänelle myös sitä toimitetaan. Hyllytavaraksi saakka hirvenlihaa ei kuitenkaan riitä.

Hirvenliha on aiemminkin ollut harvoin löydetty herkku. Hirvikannan ollessa iso, elintarvikelainsäädäntö omavalvontoineen jarrutti lihan kauppaan saantia. Nyt omavalvontaa on kevennetty, mutta hirvikannan pienentäminen on johtanut siiihen, että nyt ei enää lihaa vain jää paljon myyntiin.

Metsästäjien heikkoon myyntihalukkuuteen vaikuttavat myös muun muassa metsästyskustannukset. Kustannukset ovat tavallisesti moninkertaisia tukuista saatavaan hirvenlihahintaan verrattuna.