1. yle.fi
  2. Uutiset

Dialyysipotilaiden hoitomatkat uhkaavat pidentyä – sairaanhoitopiiri ei jatkakaan dialyysihoitoja Mäntässä

Pirkanmaan sairaanhoitopiiri ei halua tuottaa palveluja yksityiselle Mäntänvuoren Terveys -yhtiölle. Sairanhoitopiirin johtoryhmä linjasi, että Ylä-Pirkanmaan dialyysipotilaat hoidetaan jatkossa Jämsässä, Virroilla tai Tampereella.

Kotimaan uutiset
Dialyysilaite
Kirsi Matson-Mäkelä / Yle

Mäntän dialyysipotilaat ovat joutuneet pelinappuloiksi julkisen ja yksityisen erikoissairaanhoidon välisessä rajanvedossa.

Dialyysihoitoa antaa vielä vuoden loppuun Mäntän aluesairaala, mutta vuoden vaihteessa sairaala sulkeutuu. Erikoissairaanhoidosta vastaa Mänttä-Vilppulan kaupungin ja Pihlajalinna Oy:n perustama Mäntänvuoren Terveys -yhtiö.

Aiemmin oli neuvoteltu, että dialyysipotilaiden hoito olisi jatkunut eräänlaisessa sairaanhoitopiirin satelliittiyksikössä. Liisatut dialyysilaitteet ja viisi sairaanhoitajaa piti siirtää Mäntän terveyskeskukseen.

Sairaanhoitopiirin johtoryhmä päätti kuitenkin toisin, kertoo johtajaylilääkäri Kari-Matti Hiltunen.

– Mäntässä sairaalassa toiminta loppuu vuoden vaihteessa ja tiedetään, että siellä käy potilaita dialyysihoidossa. Jämsässä on dialyysiyksikkö, jonne on mahdollista ottaa hoitoon nämä potilaat.

– Myös Virroilla on pienempi yksikkö ja voidaan neuvotella, voisiko joku potilaista käydä siellä. Kolmantena vaihtoehtona on Tampereen yliopistollinen sairaala. Nämä ovat sairaanhoitopiirin mahdollisuudet tarjota dialyysihoitoa.

Työpäivänmittaisia dialyysireissuja

Munuais- ja maksaliitto on kampanjoinut Mäntän dialyysipotilaiden puolesta. Johtoryhmän uusi kanta tuli yllätyksenä järjestösuunnittelija Maarit Heinimäelle.

Järjestösuunnittelija Maarit Heinimäki Munuais- ja maksaliitto ry
Munuais- ja maksaliiton järjestösuunnittelija Maarit Heinimäki tyrmistyi johtoryhmän uudesta linjasta.Petra Ketonen / Yle

– Olen aika tyrmistynyt tästä sairaanhoitopiirin johtoryhmän vedosta. Mäntän sairaalassa on ollut kauan dialyysitoimintaa, siellä on osaava henkilökunta ja enemmän potilaita kuin koskaan. Tuntuu tosi oudolta, että he ovat nyt tehneet tällaisen linjauksen.

Mäntässä saa dialyysihoitoa 15 potilasta, joista suurin osa on yli 75-vuotiaita diabeetikkoja. Maarit Heinimäki pelkää, että hoitomatkoista tulee raskaita.

– Dialyysihoidossa käydään joka toinen päivä ja laitteessa ollaan kiinni 4 - 5 tuntia kerrallaan. Lisäksi tulevat hoidon valmisteluun ja lopetukseen menevä aika ja matkat.

– Hoitopäivän pituudeksi saattaa tulla jopa kahdeksan tuntia, jos Mäntästä käydään Tampereella. Ja tosiaan joka toinen päivä.

Mänttä-Vilppulassa yllätyttiin

Pirkanmaan sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Kari-Matti Hiltunen selvittää uuden linjauksen taustoja.

– Jos yksityinen toimija, kuten tässä tapauksessa Pihlajalinna, päättää perustaa dialyysiyksikön, niin eihän sille mitään esteitä ole. Siltä voivat kunnat halutessaan palveluja hankkia. Mutta se, että ylläpitäisimme yksityisen palveluntuottajan jotakin toimintaa, niin sellaisesta meillä ei ole kokemusta. Eikä meillä ole ollut sellaista tilannetta, että tuottaisimme yksityiselle palvelutuottajalle palveluja.

Mäntänvuoren Terveydessä ei ole asiaa ehditty miettiä. Sairaanhoitopiirin kanta tuli toimitusjohtaja Juha Rautiolle yllätyksenä.

– On ikävä uutinen, että sairaanhoitopiiri ei halua tehdä yhteistyötä Mänttä-Vilppulan kaupungin ja Mäntänvuoren Terveys -yhtiön kanssa. Tässä kärsijöinä ovat Ylä-Pirkanmaan potilaat.

Munuais- ja maksaliitto on toimittanut Pirkanmaan sairaanhoitopiirin hallitukselle vetoomuksen Mäntän dialyysihoitojen jatkamisen puolesta. Asia noussee esiin hallituksen kokouksessa ensi viikolla.

Lue seuraavaksi