Mieli voi olla hullu olematta sairas

Ihminen voi olla hullu ilman mitään mielen sairautta. Jyväskylän yliopistossa perjantaina järjestetyssä seminaarissa pohdittiin, miten kulttuurissa määritetään hulluutta.

kulttuuri

Kansan suussa hulluus tarkoittaa usein poikkeavuutta, ja sanalla on lähes poikkeuksetta negatiivinen kaiku.

– Se tarkoittaa järjetöntä tai ei niin järkevää, jotain sellaista mikä poikkeaa perinteisesti järkevänä pidetystä, pohtii Jyväskylän yliopiston kirjallisuuden opiskelija Jani Tanskanen.

Hulluudessa kyse ei ole vain lääketieteen tunnistamista ilmiöistä, vaan myös kulttuurisista hulluuden käsityksistä.

– Esimerkiksi Claes Andersson kirjoittaa Hulluudestamme ja hulluudestanne -teoksessa intiaaniheimosta, jonka tapoihin kuuluu, että kaikkien täytyy jatkuvasti epäillä toisiaan. Ja jos joku ei epäile, niin häntä pidetään hulluna tässä yhteisössä. Kun taas länsimaissa, jos joku epäilisi kaikkea, niin sanottaisiin, että hän on vainoharhainen paranoidi, Tanskanen selittää.

Hulluus on vieläkin tabu

Paikan lisäksi kulttuuri on sidottua aikaan. Toisin sanoen se, mikä oli joskus hullua, ei välttämättä ole sitä aina. Harva esimerkiksi pitää enää masentunutta hulluna.

– Monet suomalaiset uskaltavat jo sanoa, että käyvät psykiatrilla tai psykologilla. Ei tarvitse valehdella. Mutta kyllä sitä edelleen varotaan, sanoo Jani Tanskanen.

Kulttuurissa rakennettu kuva hulluudesta vaikuttaa siihen, miten mieleltään sairaita kohdellaan. Tanskasen mukaan paikoin esimerkiksi ajatellaan yhä, että jos käy vaikkapa psykiatrilla, ei kykene työelämään. Tällaisesta ajattelusta tulisi Tanskasen mielestä pyrkiä eroon.

Lue kirjoja!

Kulttuurit muuttuvat hitaasti, mutta omaa ajatteluaan voi ohjata. Esimerkiksi kirjojen ahmiminen auttaa ihmistä ymmärtämään mielen liikkeitä, myös hulluutta.

– Siitä on ihan vahvaa tutkimusnäyttöä, että kirjallisuus auttaa esimerkiksi empatiakyvyn kehittymisessä. Se auttaa ymmärtämään erilaisuutta, toisten ajatuksia ja toisia tietoisuuksia. Kyllä se auttaa hahmottamaan myös mielenterveyden kysymyksiä ja helpottaa ihmisten kohtaamista, Tanskanen summaa.

Jani Tanskasta Yle Keski-Suomelle haastatteli Elina Kinos.