1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Yle Uutisten katutaidekartan materiaali avoimena datana kaikkien käyttöön

Yle Uutiset avasi maaliskuussa kartan, johon yleisö sai merkitä katutaideteoksia. Nyt katutaidekartan materiaali on julkaistu myös avoimena datana kaikkien käyttöön.

Kotimaan uutiset
Tämäkin katutaideteos oli väliaikainen. Talo, jonka kyljessä teos oli on jo purettu.
Katutaideteokset ovat usein hetkellisiä. Talo, jonka kyljessä tämä Jukka Hakasen maalaus oli, on jo purettu.Yle Uutisten katutaidekartta

Yle Uutiset avasi maaliskuussa katutaidekartan, johon yleisö sai merkitä katutaidetta ympäri Suomen. Projektin tarkoituksena oli dokumentoida usein hetkelliseksi jääviä katutaideteoksia. Nyt katutaidekartan materiaali on yleisön pyynnöstä julkaistu avoimena datana kaikkien käyttöön.

Paranneltu liikennemerkki, Maija Poppanen (2013). Tämä taide on jo siivottu pois Raumalla.
Paranneltu liikennemerkki, Maija Poppanen (2013). Tämä taide on jo siivottu pois Raumalla.Yle Uutiset katutaidekartta

Yleisö teki kartalle 880 merkintää. Mukana on kuvia ja paikkatietoja muun muassa neulegraffiteista, taidetempauksista sekä isoista maalatuista graffiteista. Osa teoksista on luonteeltaan väliaikaisia, osa maalattu nyt jo purettujen talojen seiniin tai maalattu yli. Osa on edelleen löydettävissä sieltä, minne ne on kartalle merkattu. Yle Uutiset sekä sen aluetoimitukset tekivät merkintöjen pohjalta lukuisia jatkojuttuja, joissa näytettiin millaista katutaidetta Suomessa on.

Kartta on yhä auki ja sitä voi selata esimerkiksi hakemalla kotipaikkakuntansa nimellä, millaisia teoksia omassa lähiympäristössä on ollut tai on yhä.

Voit ladata materiaalin käyttöösi tästä Excel-tiedostona. Aineisto on käytettävissä CC-BY-SA 4.0 (siirryt toiseen palveluun) -lisenssillä. Lähteenä mainittava Yle Uutiset. Lisätietoja aineistoista voi kysyä sähköpostilla teemo.tebest@yle.fi.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Ota teoksesta kuva, merkkaa se karttaan ja lähetä meille. Voit myös kertoa sanallisesti, miksi kuvaamasi katutaideteos on mielestäsi kiinnostava. Kartalla näet muiden lukijoiden ilmoittamat kohteet.
Lue seuraavaksi