Asuntojen hinnat nousseet hurjasti Rovaniemellä 2000-luvulla

Kerrostaloasuntojen keskimääräinen neliöhinta Rovaniemen keskustassa on lähes kaksinkertaistunut 2000-luvulla. Viime vuonna keskimääräinen neliöhinta keskustassa oli reilut 2000 euroa. Rovaniemen keskustassa ovat Lapin kalleimmat kerrostaloasunnot. Rivi- ja paritalojen hinnat ovat samassa ajassa nousseet vähemmän.

kerrostalot
Moni on muuttanut keskustan kerrostaloihin omakotitalosta. Tämä näkyy myytävien omakotitalojen määrässä.YLE / Marjukka Talvitie

Yle Uutisten Asuntokoneessa tehdyn vertailun mukaan Rovaniemellä kerrostaloasuntojen hinnat ovat nousseet eniten Keskustassa ja Pullinranta-Kiiruna alueella. Kummallakin alueella asuntojen hinta on lähes kaksinkertaistunut kun verrataan viime vuoden keskimääräistä neliöhintaa vuoden 2000 neliöhintaan.

Keskustan neliöhinta on hieman yli 2000 euroa ja Pullinranta-Kiiruna alueella hieman yli 1700 euroa. Vuonna 2013 halvimmat kerrostalojen neliöhinnat ovat Korkalovaarassa. Siellä kerrostaloasunnon sai keskimäärin 950 euron neliöhinnalla.

Ounasrinteellä neliöhinta oli viime vuonna hieman alle 1100 euroa ja vuonna 2000 reilut 700 euroa. Sahanaperä-Ratantaustan alueella kerrostaloasuntojen keskimääräinen neliöhinta oli viime vuonna noin 1550 euroa. 13 vuodessa hinta on noussut 500 euroa.

Rovaniemen keskustan kerrostaloasuntojen keskihinnat ovat selvästi Lapin korkeimmat. Tornion keskustasta keskihinta oli hieman alle 400 euroa halvempi ja Kemin keskustassa keskihinta oli viime vuonna alle 1000 euroa. Sodankylässä hieman yli 1000 euroa.

Oulun keskustassa kerrostaloasunnon keskihinta oli noin 350 euroa korkeampi kuin Rovaniemellä.

Rivi- ja paritaloasuntojen keskihinnoissa 2000 luvulla ei keskimääräinen neliöhinta ole noussut ihan kerrostaloasuntojen tapaan. Suurin keskihintojen nousu on ollut Tornion Kirkonmäen asuntoalueella. Siellä rivitaloasuntojen keskimääräinen neliöhinta on kaksinkertaistunut 2000-luvulla, vajaasta 750 eurosta lähes 1500 euroon.

Rovaniemen Saarenkylässä on Lapin kalleimmat rivitaloasunnot. Siellä keskimääräinen rivitaloasunnon neliöhinta on hieman yli 1800 euroa. Halvimmat rivitaloasunnot Rovaniemellä saa Ounasrinteeltä, noin 1150 euron neliöhinnalla.

Eri asuinalueiden osakeasuntojen arvon kehitystä voi käydä vertailemassa Yle Uutisten nettisivuilla. Sivuille on koottu asuntojen keskihinnat postinumeroalueiden mukaan.

Asuntojen keskimääräinen neliöhinta
Asuntojen neliöhintojen kehitys Rovaniemi-LappiTiedot: Yle Asuntokone