Asuntojen neliöhinnoissa jopa kymmenkertainen ero asuinalueiden välillä

Kalleimmat asunto-osakkeet Helsingin Kaartinkaupungissa, halvimmat Kemin Takajärvellä ja Haukkarissa

talous
Grafiikka
Yle uutisgrafiikka

Suomen kalleinta asunto-osakkeen neliöhintaa saa pulittaa Helsingin Kaartinkaupungissa. Edullisimmat osakkeet taas löytyvät Kemin Takajärven ja Haukkarin lähiöistä. Hintaero Suomen kalleimman ja halvimman alueen välillä on kymmenkertainen. Tulos selviää Ylen suuresta asuntohintavertailusta. Yle uutiset selvitti asunto-osakkeiden hintakehitystä vuosilta 2000-2013.

Tilastokeskuksen asuntohintatilaston mukaan Kaartinkaupungissa osakeneliö maksoi viime vuonna keskimäärin 6680 euroa. Läheisessä Kaivopuistossa ja Katajanokalla päästiin miltei samaan, eivätkä Eira ja Kruununhaka jää kauas kärkikolmikosta (kts. taulukko). Kaksio Suomen kalleimmilla alueilla maksaa keskimäärin päälle 300 000 euroa.

Suomen edullisimmat osakeneliöt saa Kemistä, Takajärven ja Haukkarin lähiöistä. Keskimääräinen neliöhinta jäi 645 euroon viime vuonna toteutuneissa kaupoissa. Kaksio vaihtoi omistajaa muutamalla kymppitonnilla. Lähes yhtä edullisesti sai asunto-osakkeen määrätyiltä postinumeroalueilta myös Lieksasta, Tohmajärveltä, Varkaudesta ja Imatralta.

Hintavertailun mukaan suhteellisesti eniten asunto-osakkeet ovat kallistuneet Helsingin Pikku-Huopalahdessa. Hinnat ovat lähes kolminkertaistuneet, nousua 181 prosenttia vuosituhannen alkuun verrattuna. Lähes saman verran ovat hinnat hypänneet myös Helsingin Toukolassa ja Vanhassakaupungissa, Joensuun Penttilässä, Kemiönsaaren Dalsbrukissa ja Tampereen Härmälässä ja Rantaperkiössä.

Posiolla ja Vaalassa hinnat ovat laskeneet eniten Suomessa 2000-luvulla. Miinusta 4-5 prosenttia. Reaalisesti hinnat ovat laskeneet myös Heinävedellä, Sallassa ja Ruovedellä, sillä elinkustannukset ovat nousseet 2000-luvulla 26 prosenttia eli enemmän kuin asunnot ovat kallistuneet näissä kolmessa kunnassa.

Hintaluvut kertovat kuitenkin vain osatotuuden, sillä tilastoihin pääsevät postinumeroalueet, joissa asuntokauppa käy riittävästi. Suomen noin kolmestatuhannesta postinumeroalueesta vain noin puolessa tehtiin vuonna 2013 yli kuusi kauppaa, jolloin Tilastokeskus pitää otosta edustavana ja julkaisee alueen kaupoista keskihinnan.