1. yle.fi
  2. Uutiset

Hautajaiskuluissa voi säästää

Surun kohdatessa on pysähdyttävä pohtimaan myös monenlaisia menoeriä. Vainajan viimeisen matkan varalle ei kuitenkaan ole kovin monta pakollista hankintaa.

Kotimaan uutiset
Arkku hautajaisissa
Viimeinen matka vaatii vain pari pakollista hankintaa.Yle

Ihmisen kuoleman kohdalla yksi suurimmista menoeristä on arkku, joka on pakollinen hankinta. Halvin tuhkauskelpoinen kangasarkku maksaa noin 500 euroa. Itse tehdyt ovat harvinaisia. Niiden rakentamiseen on järjestetty myös kursseja. Myös uurnan voi tehdä itse, kunhan tarkistuttaa mitat ja materiaalin seurakuntien hautauspalveluista

– Vainajan kuljettaminen Oulun alueella maksaa noin 350 euroa. Hintaan sisältyy vainajan arkkuun pukeminen, apumiehen palkkio ja kuljetus, kertoo Anssi Ikäheimo Kirkollinen hautaustoimisto Ikäheimo Ky:stä.

Hän ei tiedä tilanteita, joissa omaiset olisivat itse halunneet kuljettaa vainajan.

– Yleensä kylmätiloihin ei päästetä muita henkilöitä, mutta omaiset voivat olla mukana vainajaa puettaessa. Omiin vaatteisiin pukeminen on luonnollisesti mahdollista.

Kuolinilmoituksen laittaminen lehteen ei myöskään ole pakollista.

– Seurakunta ei automaattisesti julkista henkilön kuolintietoa, kertoo Oulun ev.-lut. seurakuntayhtymän keskusrekisterin johtaja Veijo Koivula. Tämä perustuu henkilötietolakiin. Asia kerrotaan jumalanpalveluksessa, seurakuntien ilmoituksissa lehdissä ja internet-sivuilla vain, jos siihen on omaisilta lupa. Tietoa ei julkaista, jos vainaja on sen elinaikanaan kieltänyt.

Muistomerkki omin käsin

Välttämättä kiveä ei tarvita.

Tuomo Vuontisjärvi

Oulussa halvin viimeinen leposija löytyy uurnalehdon muurialueelta, jossa uurna lasketaan nurmikentälle. Vainajan nimi kaiverretaan muuriin sijoitettavaan laattaan.

– Paikkakuntalaiselle tällainen hautapaikka maksaa 81 euroa. Lisäksi tulee 100 euron tuhkausmaksu ja uurnahaudan kaivausmaksu, joka on 40 euroa eli yhteensä 221 euroa, summaa Oulun ev-. lut. seurakuntayhtymän hautaustoimen päällikkö Tuomo Vuontisjärvi.

Uurnalehdosta on mahdollista saada myös 12 uurnan perhehauta, jonka hinta on myös 81 euroa.

Edullisin arkkuhauta maksaa 350 euroa. Tämä summa koostuu vähintään 25 vuoden hallinta-ajasta ja haudan kaivamisesta.

Mikään laki ei edellytä haudalle muistomerkkiä. Edullisimmat ovat muun muassa itse tehty puinen risti ja luonnonkivi.

– Nämä täytyy hyväksyttää. Esimerkiksi luonnonkiven täytyy olla mitoiltaan sopiva. Välttämättä kiveä ei tarvita, Vuontisjärvi sanoo, mutta lisää, että suotavaa olisi, että hautapaikalla olisi jokin tunnus.

Viimeinen leposija luonnossa

Vainajan tuhkan voi sirotella luontoon. Seurakuntayhtymällä on Oulunsalon hautausmaalla pienimuotoinen tuhkan sirottelupaikka. Oulujoen hautausmaalle sellaista suunnitellaan.

– Tuhkan voi sirotella myös luontoon maan- tai tontinomistajan luvalla. Tällöin ei tietenkään ole mitään muistopaikkaa, eikä välttämättä mitään laattaa tai vastaavaa, Vuontisjärvi selostaa.

Myöskään kukat eivät ole pakollisia. Karjasillan seurakuntapastori Satu Kreivi-Palosaari kertoo, että silloin tällöin arkulle lasketaan yksi ruusu. Tällainen ruotsalainen perinne on kuitenkin vielä harvinaista Suomessa.

Muistotilaisuuden voi järjestää missä vain.

– Siellä muistellaan vainajaa. Se on myös yhteisöllinen lohdutuksen paikka, kertoo Karjasillan seurakuntapastori Satu Kreivi-Palosaari ja lisää, että vainaja on voinut jo elinaikanaan antaa toiveita sen varalta.

Lue seuraavaksi