1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Valion laktoosittomia tuotteita rajan yli – tuotteet Venäjällä, muttei vielä kaupoissa

Valio on saanut vietyä testikuorman laktoosittomia tuotteita Venäjän rajan yli. Yhtiö odottaa vielä Venäjän tullin analyysituloksia tuotteiden laktoosittomuudesta.

Kuva: Vilma Hannén / Yle

Valion tuoteryhmien markkinoinnista vastaava johtaja Tuomas Salusjärvi vahvistaa, että yhtiö on saanut vietyä testikuorman laktoosittomia tuotteita Venäjän rajan yli.

Valion Venäjän-kuljetukset törmäsivät ongelmiin elokuun lopussa. Tuolloin Valio kertoi Venäjän vaatineen valmistajilta uudenlaista sertifiointia laktoosittomille tuotteille. Aiemmin tällaista sertifiointia ei vaadittu.

– Nyt tilanne muuttui ja Venäjän rajaviranomaisten oletuksiin tuli vähän selkeyttä, kertoo Salusjärvi Yle Uutisille perjantaina.

Salusjärven mukaan ensimmäinen testikuorma meni rajan yli torstaina, jolloin tulliviranomainen otti tuotteista myös näytteet. Kauppoihin testikuormaa ei kuitenkaan saada, ennen kuin tulliviranomainen on hyväksynyt tuotteet laktoosittomiksi.

– Odotamme tullin analyysituloksia laktoosittomuudesta, Salusjärvi sanoo.

Valiolla ei ole tarkkaa tietoa siitä milloin tulokset saadaan.

– Toivoisin, että ne tulisivat viikon sisällä. Voivat ne tulla muutamissa päivissäkin, Salusjärvi arvioi.

Testikuorma on Salusjärven mukaan on Venäjän puolella rajaa tullipisteessä. Kuorma ei ole suuri, sillä Valion tarkoituksena on kokeilla, saisiko laktoosittomia tuotteita jo vietyä Venäjälle.

– Jos kuorma menee läpi, niin laitamme enemmän menemään. Jos se tulee takaisin, niin ei tule suurta tappiota. Sitten tiedämme, mitä pitää tehdä eri tavalla, sanoo Salusjärvi.