Kätilöt kuumenivat mielenosoituksessa – "poliitikoilla ei mitään tuntemusta synnytysten hoidosta"

Pienten synnytyssairaaloiden sulkeminen ja synnytysten keskittäminen suurin sairaaloihin on edennyt riitelyksi. Ensi kesänä voimaan astuvan synnytystoimintaa ohjaavan asetuksen pitäisi sosiaali- ja terveysministeriön mukaan parantaa merkittävästi synnytysten turvallisuutta. Kätilöiden mukaan uudistuksesta ei löydy mitään hyvää.

Kotimaa
Kätilö mielenosoitus pop up synnytys.
Yle

Riidan taustalla on niin sanottu päivystysasetuksen muuttaminen, joka on osana rakennepoliittista ohjelmaa. Synnytystoiminnan osalta muutoksen piti astua voimaan vasta 2017, mutta sitä aikaistettiin.

Ensi kesäkuun alusta synnytyssairaaloista pitää löytyä muun muassa lastenlääkäri ja välitön valmius keisarinleikkaukseen. Lähtökohtaisesti synnytystoiminnan jatkuminen sairaalassa edellyttää, että synnytyksiä olisi vuodessa noin tuhat. Sosiaali- ja terveysministeriö voi kuitenkin tarvittaessa myöntää synnytysmäärille poikkeusluvan, jos muut ehdot täyttyvät.

Kätilöiden mielestä synnytystoiminnan uusissa säännöissä on kaikki pielessä.

– Yksikään perustelu ei mene läpi. Potilasturvallisuus ei lisäänny, vaan heikentyy. Tämä ei missään nimessä paranna synnytyksen laatua, vaan kyllä siinä käy toisinpäin, sanoo Suomen kätilöliiton puheenjohtaja Terhi Virtanen.

Matkasynnytykset bussipysäkeille ja muita iskulauseita

Kätilöt pitivät perjantaina ”matkasynnytyspäivän”. Porvoolaisen kätilön Millariikka Rytkösen ajatuksesta perustettiin eri puolille maata Pop-up-synnytysyksiköitä. Kätilöt halusivat huomiota synnytyksille, jotka tapahtuvat sairaalan ulkopuolella, ja jotka kätilöiden mukaan lisääntyvät, mikäli matkat synnytyssairaaloihin pitenevät.

Kätilö mielenosoitus pop up synnytys.
Mielenosoittajien Pop-up-synnytysyksikkö oli Fiat 500 -auto.Yle

Eduskuntatalon edessä pop-up synnytyspisteeksi oli muutettu Fiat 500 -henkilöauto. Kätilöt kuuntelivat mielenosoituksensa päätteeksi nöyränä eri eduskuntapuolueiden kansanedustajien puheet – ja pettyivät.

– Puheet olivat sitä, mitä osasimme odottaa. Poliitikoilla ei selvästikään ole mitään tuntemusta synnytysten hoidosta, osastonhoitaja Millariikka Rytkönen sanoo.

Tuoreimmat viralliset luvat ovat vuodelta 2012. Tuolloin Suomessa synnytettiin matkalle 63 kertaa. Myös neljän aikaisemman vuoden keskiarvo on 63,5 kertaa. Erikoista matkasynnytyksissä on kuitenkin, että niillä ei ole suoraa yhteyttä matkan pituuteen. Helsingissä matkasynnytyksiä sattuu yhtä paljon kuin Lapissa. Helsingissä on 50 kilometrin säteellä keskustasta kuusi synnytyssairaalaa.

Matkasynnytykset vastaan keisarinleikkaukset

Kätilöitä ei saa rauhoittumaan sosiaali- ja terveysministeriö tilastolukemilla rauhoitettua. Ministeriön lääkintöneuvos Timo Keistisen mukaan riskien painopiste on siinä, että Suomessa monessa pienemmässä sairaalassa lääkärit soitetaan paikalle kotoa.

Kätilö mielenosoitus pop up synnytys.
Mieltään osoittavia kätilöitä eduskuntatalolla.Yle

– Samaan aikaan meillä on 740 hätäkeisarinleikkausta vuodessa. Se on 12-kertainen määrä matkasynnytyksiin nähden. Hätäkeisarinleikkaus tehdään yleensä synnytyksen loppuvaiheessa, kun jotain menee pieleen. Lastenlääkäriä ei myöskään ole monessa paikassa, Keistinen sanoo.

Ministeriön mukaan poikkeuslupia voidaan myöntää, jos asiat ovat kunnossa myös pienemmän synnytysmäärän sairaalassa. Valmiutta on kuitenkin pidettävä riittävästi yllä ja se maksaa. Päätöksen synnytysosaston lakkauttamisesta tekevätkin alueelliset päättäjät sairaanhoitopiireissään.

Lohjalla 999 synnytystä ja hiukan yli tuhat vauvaa

Kätilöiden oman laskutoimituksen mukaan hiljaisimpienkin sairaaloiden kätilöt ovat vuosittain mukana noin 50 synnytyksessä. Se on täysin riittävästi, sanoo kätilöliitto.

Suomessa on 1950-luvulta alkaen lopetettu keskimäärin yksi synnytyssairaala vuodessa. Alle tuhanteen synnytykseen jääviä on nytkin lopetusuhan alla.

Vauvalaskenta tuo keskusteluun jo huvittaviakin piirteitä. Lohjalla ei edellisessä laskennasta päästy tuhanteen synnytykseen, mutta vauvoja syntyi hiukan yli. Oulaisissa sentään päästiin lukemaan 1 002.

Kätilö mielenosoitus pop up synnytys.
Mielenosoittajien matkasynnytysyksikkö eli polkupyörä.Yle

Synnytyspaikan voi valita vapaasti. Se tuokin lakkautusuhkaan uuden kilpailuasetelman. Esimerkiksi Porvoon synnytysmäärät jäävät selvästi alle tuhannen, mutta Porvoo toivoo, että mahdollisimman moni Helsingin itäosien ja itäisen Uudenmaan äidistä valitsisi sen synnytyspaikakseen.

Moni ei vain halua. Sipoolaiset karkaavat naapurikunnasta helposti Helsinkiin. Pelkästään Kätilöopistolla synnytetään 7 000 kertaa vuodessa.

Kätilöt eivät kuitenkaan hellitä. Kätilöliiton puheenjohtajan mielestä jokainen kilometri on liikaa, jonka synnyttäjä joutuu taivaltamaan.

– Ehkä tässä kaikessa on enemmänkin kyse siitä, että koitetaan saada säästöjä, mutta säästöjä tässä ei saada, sanoo Terhi Virtanen.

Sosiaali- ja terveysministeriön laskelmissa lakkautettavaa synnytyssairaalaa kohden säästö olisi noin neljä miljoonaa. Säästöt eivät kuitenkaan tule pelkästään siitä, että synnytyssaleja suljetaan. Samalla voidaan pienentää tai sulkea myös naistentautien - ja lasten vuodeosastoja.