"Lapin kansanedustajat on leimattu saamelaisvihaajiksi"

Vasenryhmän kansanedustaja Markus Mustajärvi sanoi keskiviikkona eduskunnassa, että Lapin kansanedustajat on leimattu saamelaisvihaajiksi ainoastaan siitä syystä, että he eivät ole valmiit hyväksymään saamelaiskäräjälakia ja alkuperäiskansojen oikeuksia käsittelevän ILO 169 -sopimuksen hyväksymistä sellaisenaan.

Kansanedustaja Markus Mustajärvi (vr) sanoi keskiviikkona eduskunnassa, että Lapin kansanedustajat on leimattu saamelaisvihaajiksi. Kuva: Yle

Kansanedustaja Markus Mustajärvi (vr) sanoi keskiviikkona eduskunnassa, että Lapin kansanedustajat on leimattu saamelaisvihaajiksi.

– Itse tulin jokin aika sitten leimatuksi yhdessä muiden Lapin kansanedustajien kanssa saamelaisvihaajaksi ainoastaan siitä syystä, kun emme ole valmiit hyväksymään saamelaiskäräjälakia ja ILO-sopimuksen hyväksymistä sellaisenaan. Minulle, olipa asia mikä hyvänsä, jos sen tiimoilta tulee niiltä, joita asia koskee, hyvin ristiriitaista palautetta, niin silloin on syytä kyllä perinpohjaiseen harkintaan, Mustajärvi lausui.

Markus Mustajärvi sanoo, että tasa-arvo- ja perusoikeusasiat ovat hänelle tärkeitä ja siksi leimaaminen tuntuu pahalta.

– Vihaaja on sellainen sana, joka rinnastuu rasismiin, ja silloin se on pahin mahdollinen loukkaus ainakin minua kohtaan. Siksi tärkeitä tasa-arvokysymykset ja perusoikeudet ovat minulle, ovat aina olleet ja tulevat olemaan. En tiedä, onko kenelläkään syytä leimata kaikki ne, jotka eivät ole täysin samaa mieltä saamelaiskäräjien enemmistön tai sen puheenjohtajan kanssa, ja koskeeko samanlainen leimaaminen myös niitä, jotka ovat saamelaisia mutta eri mieltä asiasta.

Puheenvuorossaan Markus Mustajärvi toi myös mitä Lapin kansanedustajat ovat hänen mukaansa tehneet saamen kielen ja kulttuurin sekä saamelaisuuteen liittyvien elinkeinojen edistämiseksi. Hän mainitsi muun muassa petokorvaukset, poronhoitajien sijaisavun vakinaistamisen, esteaitojen rakentamisen sekä Saamelaiskulttuurikeskuksen Sajoksen rakentamisen, saamelaisalueen koulutuskeskuksen tukemisen ja saamen kielipesätoiminnan.

Eduskunnassa käytiin keskiviikkona lähetekeskustelu saamelaiskäräjälakiehdotuksesta.