Hyppää sisältöön

Standard & Poor's laski Suomen luottoluokitusta – syynä talouden heikot näkymät

S&P antoi Suomelle uudeksi luokitukseksi AA+:n. Tähän asti Suomen luokitus on ollut AAA eli paras mahdollinen. Suomella on voimassaoleva AAA-luokitus kahdelta muulta merkittävältä luottoluokittajalta Moody'silta ja Fitchiltä.

Kuva: Ian Langsdon / EPA

Luottoluokittaja Standard & Poor's (S&P) on laskenut Suomen luottoluokitusta AA+:aan. Tähän asti Suomen luottoluokitus on ollut paras mahdollinen eli AAA. Yhtiö perustelee luokituksen laskua muun muassa Suomen talouden heikoilla kasvunäkymillä.

Viime huhtikuussa Standard & Poor's laski Suomen luokituksen näkymiä vakaista negatiivisiksi, nyt Suomen näkymät ovat yhtiön mukaan vakaat. Valtiokonttorin mukaan Standard & Poor's arvioi, että luokitus pysyy todennäköisesti ennallaan seuraavat kaksi vuotta.

S&P:n raportin mukaan luokituksen lasku heijastelee riskiä siitä, että Suomen talouskasvun pysähdys pitkittyy. Pitkittymisen taustalla on luokitusyhtiön mukaan muun muassa Suomen ikääntyvä väestö, työvoiman pieneneminen, kysynnän heikkeminen ja markkinaosuuden heikentyminen it-alalla.

Viikko sitten luottoluokittaja Moody's ei antanutkaan uutta arviota Suomen luottoluokituksesta, vaikka sitä odotettiin. Pääministeri Alexander Stubb arvioi silloin ratkaisun tarkoittavan, että Suomen taloustilanne on vaikea. Aiemmin tänä vuonna Moody's luokitti Suomen parhaaksi mahdolliseksi eli AAA:ksi.

Kolmas suuri luokitusyhtiö Fitch piti uusimmassa arviossaan syyskuun lopulla Suomen luottoluokituksen AAA:ssa.

Luottoluokitus vaikuttaa siihen, millaista korkoa Suomi maksaa lainoistaan. Mitä parempi luottoluokitus maalla on, sitä enemmän sen maksukykyyn luotetaan, mikä tarkoittaa pienempiä lainanhoitokuluja.