Katainen luottoluokituksesta: Komissiolla ei kommentoitavaa

EU:n talouskomissaarina Jyrki Katainen ei halua arvioida, missä määrin luottoluokittaja Standard & Poor’sin päätös laskea Suomen valtion luottoluokitusta johtuu hänen pääministerikautenaan harjoitetusta talouspolitiikasta.

Kotimaa
Jyrki Katainen
Jyrki KatainenMatteo Bazzi / EPA

Washingtonissa Kansainvälisen valuuttarahaston ja Maailmanpankin syyskokouksiin osallistuvan Jyrki Kataisen mukaan komissiolla ei ole sanottavaa siihen, että luottoluokittaja Standard & Poor’s alensi Suomen valtion luottoluokituksen perjantaina parhaasta mahdollisesta AAA-luokasta AA+-luokkaan.

– Suomi kärsii samoista vaivoista kuin kaikki muutkin Euroopassa; alhaisesta talouskasvusta ja heikosta kansainvälisestä kysynnästä. Suomella on myös omia rakenteellisia heikkouksia kuten teollisuuden rakennemuutos ja ikääntyminen, Katainen sanoi Yle Uutisille Washingtonissa.

Standard & Poor’s toteaa päätöksensä perusteluissa, että Suomessa hallituksen päättämiä uudistuksia on sen mielestä pantu toimeen liian hitaasti. Komissaarina Katainen ei voi arvioida, missä määrin luottoluokituksen lasku on seurausta hänen omalla pääministerikaudellaan harjoitetusta talouspolitiikasta.

– Minä en sitä halua lähteä arvioimaan. En lähde sen taustaa penkomaan, Katainen totesi.

Luottoluokittaja pitää Suomen viennistä riippuvaista taloutta haavoittuvana; Venäjän heikkous on myös Suomen heikkous ja kaiken taloudellisen toiminnan hidastuminen euroalueella on uhka Suomelle.

– Jos me saamme Euroopan kasvua vauhditettua, se on aina vientivetoisille talouksille hyvä asia, Katainen sanoi.

Standard & Poor’s uskoo, että luottoluokitus tulee pysymään AA+-luokassa ainakin seuraavat kaksi vuotta.

Olli-Pekka Sulasma
Yle Uutiset, Washington