Työministeri Ihalainen luottoluokituksen laskusta: Ei pidä ylireagoida

Työministeri Lauri Ihalaisen mukaan Suomen on vietävä uskottavasti loppuun hallituksen rakenneohjelman finanssipäätökset.

Ylen aamu
Lauri Ihalainen Aamu-Tv:n vieraana 11. lokakuuta 2014.
Lauri Ihalainen.Yle

Työministeri Lauri Ihalaisen (sd.) mielestä luottoluokittaja Standard & Poors'in päätös laskea Suomen luottoluokitusta oli jossain määrin odotettu ratkaisu. Hän kuitenkin toppuuttelee ylireagoimasta asiaan.

– Totta kai tuo on viesti siitä, että niitä toimia, joita esimerkiksi hallitus on pannut täytäntöön rakenneohjelman myötä, täytyy viedä loppuun ja uskottavalla tavalla, Ihalainen sanoi Ylen aamu-tv:n haastattelussa.

Nordean pääekonomisti Aki Kangasharju arvioi perjantaina, että Suomessa on ryhdyttävä nopeisiin toimiin – on muun muassa saatava työmarkkinat joustavammiksi.

– Meidän ongelman ydin on viennin hiipuminen. Viennin kivijalat ovat liian kapeat ja siitä seuraa, että meillä on huono kasvunäköala. Se vaikuttaa työllisyyteen, ei se, että meillä olisi joustamattomat työmarkkinat tai vastuuttomat työmarkkinatoimijat, Ihalainen sanoi.

Ministerin mielestä paras keino hoitaa tilanne on, että Suomi vie uskottavasti loppuun rakenneohjelman finanssipäätökset.

– Se mitä on sovittu, siitä pitäisi pitää kiinni. Se luo uskottavuutta, että Suomi hoitaa asiansa näissä vaikeissakin olosuhteissa.

"Ei voida lähteä palkkojen alennuskierteeseen"

Keskusjärjestöt saavuttivat vuosi sitten keskitetyn työmarkkinaratkaisun, jonka kolmannen vuoden korotukset ovat vielä auki. Korotuksista neuvotellaan kesällä 2015, ja sopimus on tuolloin irtisanottavissa.

Työministeri lähettää työmarkkinajärjestöille toiveen, että ne koettaisivat tehdä kolmannen vuoden ratkaisun vastuullisesti ja maltillisesti.

– Minusta palkkamaltti on ollut meidän valtti työmarkkinapolitiikassa, Ihalainen sanoi.

– Pitäisi huolehtia siitä, että kotimainen kysyntä ei hiivu. Ihmisten usko omaan talouteensa jotenkin säilyy. Ei me voida lähteä nyt yleiseen palkanalennuskierteeseen. Sopimusten yleissitovuudet on hyvä pitää.

Hänen mukaansa työmarkkinoilla tehtävät säästösopimukset ovat poikkeustapauksia.