Vihreiden Niinistö: Kokoomus perustellut leikkauspolitiikkaa Suomen AAA-luokituksella

Ville Niinistö pitää Suomen luottoluokituksen laskua merkkinä siitä, että Suomen pitkän aikavälin talousnäkymät eivät ole riittävän hyvät.

politiikka
Ville Niinistö.
Vihreiden Ville Niinistö Yle TV1:n Ykkösaamussa 11. lokakuuta 2014.Yle

Vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö arvostelee hallitusta leikkauspolitiikasta ja liian hitaasti tehdyistä uudistuksista.

– Tässä on vähän havaittavissa sitä, että ennen kaikkea kokoomus on tehnyt kolmesta A:sta välineen puhua siitä, että pitäisi tehdä vahvempaa leikkauspolitiikkaa, Niinistö sanoi Yle TV1:n Ykkösaamussa.

Niinistön mukaan luottoluokittaja Standard & Poor'sin perjantainen päätös laskea Suomen luottoluokitusta parhaasta mahdollisesta AAA-luokasta AA+-luokkaan on merkki siitä, että ennen kaikkea Suomen pitkän aikavälin talousnäkymät eivät ole riittävän hyvät.

– En usko siihen, että leikkaamalla noustaan taantumasta. Mutta sellaisia uudistuksia olisi hallituksen pitänyt pystyä tekemään nopeammin, joilla työllisyys saadaan ylös ja kestävyysvaje ratkaistua. Esimerkiksi eläkeuudistus olisi pitänyt tehdä nopeammin.

Niinistö huomautti hitaan päätöksenteon aiheuttaneen päänvaivaa myös silloin, kun vihreät istuivat hallituksessa.

– Me vihreät koko ajan hallituskauden alussa korostimme, että isot uudistukset on saatava sovittua aikaisessa vaiheessa. Puolueiden väliset erot ja erilaiset etujärjestötaustat näkyivät vaan liian vahvasti niin, että sellaista sopua, jossa kokonaisuuden etu olisi tullut yksittäisten puolueiden oman näkökulman yläpuolelle, ei päästy.

Vihreät lähtivät hallituksesta syyskuun loppupuolella. Samalla Niinistö jätti tehtävänsä ympäristöministerinä ja talouspoliittisen ministerivaliokunnan jäsenenä.