Stubb luottoluokituksen laskusta: Näin ei voi jatkua

Pääministerin mukaan "herätyskellot ovat soineet jo kauan, mutta niihin ei ole suhtauduttu riittävällä vakavuudella."

politiikka
Pääministeri Alexander Stubb tiedotustilaisuudessa valtiosalissa Helsingissä tiistaina 7. lokakuuta 2014.
Pääministeri Alexander Stubb tiedotustilaisuudessa valtiosalissa Helsingissä tiistaina 7. lokakuuta 2014. Martti Kainulainen / Lehtikuva

Pääministeri Alexander Stubb (kok.) pitää luottoluokittaja Standard & Poor'sin päätöstä laskea Suomen luottoluokitusta valitettavana, muttei yllättävänä.

– Herätyskellot ovat soineet jo kauan, mutta niihin ei ole suhtauduttu riittävällä vakavuudella. Näin ei voi jatkua, Stubb sanoo tiedotteessaan.

Hänen mukaansa tehdyt hallituskauden 6,5 miljardin sopeutukset ja budjettiesityksen loppusumman kääntyminen toista vuotta peräkkäin kiristäväksi ovat vain välttämätön alku.

Standard & Poor's toteaa luokituspäätöksessään, että luokituksen laskun taustalla on Suomen väestön ikääntyminen, työvoiman väheneminen, heikkenevä kansainvälinen kysyntä, ICT- ja metsäsektorin ongelmat sekä jäykät työmarkkinat.

Stubbin mukaan Suomi tarvitsee lisäsuunnitelman keskipitkälle aikavälille.

– Jo nyt sovitut rakenteelliset uudistukset on vietävä maaliin, mutta samalla on katsottava myös eteenpäin. Tiukan kurin lisäksi kasvun ja tuottavuuden edistämiseksi etsitään toimivimpia ratkaisuja, hän sanoo.

Pääministeri kutsuu opposition mukaan keskiviikkona kokoontuvaan talousneuvostoon. Talousneuvosto on pääministerin johdolla toimiva hallituksen, tärkeimpien etujärjestöjen ja Suomen Pankin välinen yhteistyöelin.