Tuulivoima järkyttää rauhaa nyt Kortesjärven pienissä kylissä

Kauhavan Kortesjärven pienissä kylissä Tuhkasaaressa ja Salossa tuulivoiman vastustus voimistuu. Alueen asukkaat järjestävät sunnuntaina avoimen tiedotustilaisuuden tuulivoimasta. Paikallinen tuulivoimayritys Tuuliveikot Oy lupaa olla paikalla "puolustautumassa". Kylien lähietäisyydelle suunnitellaan yhdeksää tuulivoimalaa.

tuulienergia
Tuulivoimala Simon Leipiössä.
Antti Heikinmatti / Yle

Kauhavan pohjoisosaan Kortesjärvelle suunnitellaan tuulivoimapuistoa, jonne tulisi yhdeksän myllyä. Niistä yksi on valmistumassa, mutta muiden rakentaminen odottaa osayleiskaavan valmistumista. Fräntilä-Salon tuulivoimapuiston osayleiskaava on parhaillaan nähtävillä ja muistutukset siitä on jätettävä 24.10. mennessä.

Paikallinen tuulivoimayritys Tuuliveikot suunnittelee nyt jo rakenteilla olevan lisäksi alueelle kahta uutta myllyä. Ilmatar Windpower Oyj suunnittelee kuutta myllyä.

– Tiedotustilaisuuden tarkoitus on herättää tienoon asukkaat toimimaan tuulivoimaa vastaan, sanoo yksi tilaisuuden järjestäjistä Timo Tuhkasaari. Hänen mukaansa tuulivoiman vastustus on kova.

– Rakenteilla oleva voimala on 1,3 kilometrin päässä asutuksesta, mutta kaavassa myllyjä on lähempänäkin. Tuulivoiman vastustus on lisääntynyt, kun tieto haitoista on saavuttanut kylien asukkaat.

Tuuliveikot haluaa olla paikalla

Tuuliveikot Oy:n toimitusjohtaja Osmo Kokko tietää, että keskustelu tuulivoima-alueella käy kuumana. Yritys on kutsuttu mukaan tilaisuuteen ja paikalla on tarkoitus myös olla.

– Me haluamme oikaista virheellisiä tietoja, joita tässä yhteydessä kylillä liikkuu. Esimerkiksi 600-700 hehtaaria metsää ei missään tapauksessa olla määräämässä tuulivoiman takia metsästyskieltoon niinkuin on väitetty.

Kokko harmittelee sitä, että tuulivoimahankkeet kohtaavat niin paljon vastustusta, kun kuitenkin on kysymys uusiutuvasta energiasta. Hän myöntää, että sellaisiakin rakennuspaikkoja Suomesta löytyisi, joissa asutusta ei olisi lähimaillakaan. Hän kuitenkin arvelee, että luontoarvojen puolustajat heräisivät silloinkin, jos teitä jouduttaisiin rakentamaan tuulivoiman takia pitkiä matkoja asumattomien seutujen läpi.