Sipilä: Luottoluokittajan viesti otettava tosissaan

Keskustan puheenjohtajan Juha Sipilän mukaan Standard & Poor’sin päätös laskea Suomen luokitusta osoittaa, että vaikeita päätöksiä ei voi enää siirtää. Hänen mukaansa Suomi tarvitsee ennen kaikkea talouskasvua ja työpaikkoja.

talous
Standard & Poor'sin toimisto New Yorkissa.
Justin Lane / EPA

Luottoluokitusyhtiö Standard & Poor’sin päätös laskea Suomen luokitus AAA:sta luokkaan AA+ on vakava signaali Suomelle, kirjoittaa keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä blogissaan. Sipilän mukaan viesti on nyt otettava tosissaan, ja vaikeita päätöksiä ei voi enää siirtää.

– Luottoluokituksen lasku vaikuttaa pidemmällä aikavälillä valtion lainanhoitokuluihin. Etenkin tulevat lainat voivat tulla kalliimmiksi, sillä monet rahoittajat haluavat lainoittaa vaan kolmen A:n maita, Sipilä kirjoittaa.

Sipilän mukaan suurin osa luottoluokituksen laskemisen syistä on ollut pitkään tiedossa.

– Ainoastaan viimeinen syy, uudistamisen vaikeus, oli uusi asia listassa ja voi olla, että sillä oli ratkaiseva merkitys luokituksen alentamiseen.

Sipilä sanoo, että hallituksen päätöksenteko on ollut poikkeuksellisen vaikeaa. Nyt on hänen mielestään tärkeää, että kaikki puolueet pysyvät maaliskuussa sovituissa askelmerkeissä.

– Suomi tarvitsee ennen kaikkea 200 000 uutta työpaikkaa ja talouskasvua. Nämä kaikki toimet ovat omissa käsissämme, Sipilä toteaa.

Keskusta aikoo käydä toimialoittain läpi niitä asioita, jotka estävät kasvua ja työpaikkojen luomista. Puolue järjestää Helsingissä Korjaamolla Työpäivän 3. marraskuuta.

– Erityisesti toivon, että hallituksen avainministerit pääsevät tilaisuuteen. Työpäivässä pyritään löytämään juhlapuheiden sijasta konkreettisia toimia ja ratkaisuja talouskasvun ja työllisyyden vauhdittamiseksi, Sipilä kirjoittaa.