Kun mieli sairastuu – miten ympäristö suhtautuu?

Kulttuurin kuva ”hulluudesta” vaikuttaa siihen, miten suhtaudumme mielenterveyden häiriöistä kärsiviin. Millaisia kokemuksia sinulla on ympäristön asenteista ja kohtelusta?

Kotimaa
Naamioitunut osallistuja venetsialaisilla messuilla Ludwigsburgissa.
Thomas Kienzle / EPA

Perjantaina vietettiin kansainvälistä mielenterveyden päivää (siirryt toiseen palveluun). Jyväskylän yliopistossa järjestetyssä Mielen kulttuuri –seminaarissa (siirryt toiseen palveluun)mielenterveyden häiriöitä lähestyttiin kulttuurisesta näkökulmasta.

Seminaarin järjestäjä Jani Tanskanen toi esiin tässä Yle Keski-Suomen haastattelussa, että kulttuuriset käsityksemme siitä, mikä on ”hulluutta”, vaikuttavat siihen, miten mielenterveyden häiriöistä kärsivää kohtelemme.

HUS:n Mielenterveystalo-verkkopalvelussa (siirryt toiseen palveluun) kerrotaan, että mielenterveysongelmia pidetään usein harvinaisempina kuin mitä ne itse asiassa ovat. Ennakkoluuloja ja leimaamista joutuvat kokemaan erityisesti psykoosisairaudesta kärsivät.

Ympäristön asenteet eivät ole yhdentekeviä sairaalle. Ne voivat huonontaa toimintakykyä, vaikuttavat elämänlaatuun ja myös riskiin syrjäytyä.

Monesti kielteisten asenteiden taustalla on väärää tai puutteellista tietoa. Tuoreen hoitotieteen ja lastenpsykiatrian alan väitöstutkimuksen (siirryt toiseen palveluun)mukaan mielenterveysaiheinen opetus edistää nuorten myönteistä ja ymmärtävää suhtautumista mielen sairauksiin ja ihmisiin, joilla on mielenterveysongelmia.

Väitöstutkimuksen mukaan opetus auttoi oppilaita huomioimaan mielenterveyden häiriöt sairauksina muiden joukossa ja pitämään niiden hoitamista mahdollisena.

Oletko sinä tai läheisesi kärsinyt mielenterveyden häiriöstä? Miten koet ympäristön suhtautuneen? Millainen merkitys ympäristön asenteilla mielestäsi on? Millaista suhtautumista toivot kanssaihmisiltä?