Putin määräsi joukot Ukrainan rajalta tukikohtiin – Ukrainassa hämmennystä rajalinjasta

Venäjän joukkojen vetäminen Ukrainan rajalta saattaa liennyttää jännitystä. Putinin kerrotaan kuitenkin ennenkin antaneen saman määräyksen, mutta joukot olisivat tiedustelutietojen mukaan pysyneet paikoillaan.

Ukraina
sotilaat istuvat sotilasajoneuvojen päällä
Venäläisiä panssaroituja ajoneuvoja Rostovin alueella 30 km:n päässä Venäjän ja Ukrainan välisestä rajasta 15. elokuuta.Yuri Kochetkov / EPA

Venäjän presidentti Vladimir Putin on antanut puolustusministeri Sergei Shoigulle määräyksen vetää Ukrainan rajan lähellä olleet joukot takaisin varsinaisiin tukikohtiinsa, kertovat venäläiset tiedotusvälineet (siirryt toiseen palveluun).

Määräys koskee yhteensä 17 600 sotilasta, jotka virallisesti ovat olleet Rostovin alueella sotaharjoituksissa. Venäläislähteiden mukaan joukot vedetään pois, koska harjoitus on loppunut.

Ukraina ja monet länsimaat uskovat, että rajan tuntumassa olleet venäläisjoukot ovat sotineet Ukrainan sodassa Venäjä-mielisten itäukrainalaisten rinnalla ja toimittaneet näille aseita. Venäjä kiistää tämän.

Presidentti Putinin kerrotaan antaneen samanlaisen määräyksen myös maaliskuussa ja toukokuussa. Yhdysvaltain ja Naton tiedusteluaineisto kuitenkin osoittaa, etteivät joukot lähteneet liikkeelle, kertoo BBC (siirryt toiseen palveluun).

Venäjän ja Ukrainan johtajien on määrä tavata perjantaina Italiassa järjestettävässä Euroopan ja Aasian maiden Asem-kokouksessa.

Epätietoisuutta rajalinjasopimuksesta

Ukrainan hallitus ja separatistit ovat neuvotelleet syyskuun alussa solmittuun tulitaukosopimukseen liittyvästä rajalinjauksesta. Eräät venäläislähteet kertoivat, että rajalinjauksesta, eli ns. demarkaatiosta olisi päästy sopuun.

Uutistoimisto Ria-Novosti (siirryt toiseen palveluun)sanoo Ukrainan terrorisminvastaista operaatiota johtaneen Vladislav Seleznyovin antaneen venäläiselle Dozhd-televisiokanavalle haastattelun, jossa hän kertoo sovun löytyneen. Itä-Ukrainan ns. Donetskin kansantasavallan johtaja Aleksander Zakhartshenko vahvistaa tiedon Ria-Novostille.

Ukrainskaya Pravda -lehdessä Selenznyov kuitenkin kiistää tiedon.

Kiistassa välittäjänä toimiva Ety-järjestö ei kommentoi asiaa.

Demarkaatiolinjan avulla määritellään, miten kauas osapuolten on vedettävä asevoimansa varsinaisesta rajasta.

Lähteet: Itar-Tass, Yle Uutiset