Ranska vähentää ydinenergian käyttöä kolmanneksella

Ranska on yksi eniten ydinenergista riippuvaisimmista maista maailmassa. Nykyään kolmeneljännestä maan sähköstä tuotetaan ydinvoimalla.

Ulkomaat
Ydinvoimala.
Tricastinin ydinvoimala Pierrelattessa Etelä-Ranskassa maaliskuussa 2011.Guillaume Horcajuelo / EPA

Ranska aikoo vähentää riippuvuuttaan ydinenergiasta merkittävästi seuraavan vuosikymmenen aikana. Tällä hetkellä 75 prosenttia Ranskan sähköstä tuotetaan ydinenergialla.

Ranskan parlamentin alahuone päätti perjantaina, että määrä tullaan laskemaan 50 prosenttiin vuoteen 2025 mennessä. Ranska on yksi ydinenergiariippuvaisimmista maista maailmassa. Esimerkiksi Yhdysvalloissa ydinenergialla tuotetaan 19 prosenttia sähköstä.

Ranska investoi 1960- ja 1970-luvuilla voimakkaasti ydinenergiaan. Maa onkin ollut edelläkävijä ydinenergiatekniikassa ja ydinjätteen kierrätyksessä.

Osa Ranskan ydinvoimaloista on tulossa käyttöikänsä päähän. EU:n energiasäännösten takia maan tulisi panostaa myös enemmän uusiutuvaan energiaan.

Myös Ranskan presidentti François Hollande on ajanut voimakkaasti ydinvoiman vähentämistä maan energiatuotannosta.

Hanke on osa Hollanden vaalikampanjansa aikana lupaamaa kunnianhimoista energiauudistusta, jossa lisätään uusiutuvien energialähteiden määrää ja leikataan ranskalaisten energiankulutusta.

Lähteet: AFP, AP