Asuntojen hinnat nousevat paikoin selvästi palkkoja nopeammin

Asuntojen hinnat nousevat nyt monilla alueilla Suomessa selvästi nopeampaa kuin palkat. Hintojen ja palkkojen välinen kasvava kuilu voi vaikeuttaa monen muuttoa työn perässä kasvukeskuksiin. Nyt asunnonostajat joutuvat myös säästämään entistä pidempään saadakseen asunnon ostettua.

Värikäs talon julkisivu Tampereen Hervannassa. Kuva: Tuula Nyberg / Yle

Omistusasuminen on perinteisesti ollut monen suomalaisen taloudellinen tukipilari työpaikan ohella. Asuntoa on maksettu palkkatuloilla ja sijoitus on ollut useimmiten kannattava. Viime vuosina monilla ihmisillä palkat ovat kuitenkin jääneet jälkeen asuntojen hintojen kehityksestä.

– Asuntojen hinnat ovat aika voimakkaasti vaihtelevia erityisesti paikallisesti. Vaihtelevuus asuntojen hinnoissa on yleensä suurempaa kuin yleisessä palkkakehityksessä, sanoo Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen VATT:n johtava ekonomisti Essi Eerola.

Yle Uutisten perjantaina julkaisemasta Asuntokoneesta selviää, että monella Suomen postinumeroalueella asuntojen hintojen nousutahti on ollut viime vuosina selvästi nopeampaa kuin yleinen palkkojen nousutahti.

Nopeinta nousu on kasvukeskuksissa. Esimerkiksi Tampereen Kalevassa 90-luvun puolivälissä suomalaisen keskikuukausipalkka vastasi noin kahden asuinneliön hintaa. Viime vuonna keskipalkalla olisi saanut ostettua vain hieman yli yhden asuinneliön.

Usein kasvukeskuksissa palkat ovatmuuta maata korkeampia, mutta nyt yhä useampi keskipalkkainen suomalainen haluaa tai joutuu muuttamaan taloustaantuman keskellä työn perässä suurempaan kaupunkiin. Hintojen nousun takia se ei kaikilta kuitenkaan välttämättä onnistu.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

– Nyt kun on huonompi aika taloudellisesti ja muuttoliike kasvukeskuksiin on erittäin voimakasta, niin kasvukeskuksissa on käynyt niin, että asuntojen hinnat ovat nousseet nopeammin kuin palkat. Usein voi käydä niin, että uuden työpaikan myötä tulevasta palkanlisäyksestä valtaosa menee asumiseen. Sen takia monelle muutto ei välttämättä taloudellisesti kannata, kiteyttää PTT:n toimitusjohtaja Pasi Holm.

Asuntosäästöjä tarvitaan entistä enemmän

Etenkin Helsingissä asuntojen hinnat suhteessa tuloihin ovat nousseet 2000-luvulla huimaa tahtia.

Syynä tähän ovat muun muassa asuntosijoittajien lisääntynyt määrä markkinoilla sekä ikääntyvien ihmisten muutto kasvukeskuksiin palvelujen lähelle.

– Tämä on erittäin vaikea tilanne myös niille, jotka tulevat ensimmäistä kertaa asuntomarkkinoille, sanoo Pasi Holm.

Tilanne on aiheuttanut myös sen, että nykyään asunnon omaksi saamista varten joutuu säästämään entistä pidemmän pennin.

– Aiemmin ihminen joutui säästämään keskipalkoilla noin 12 vuotta siihen omistusasuntoon. Nyt joudutaan helposti säästämään jopa 16-18 vuotta, sanoo PTT:n Pasi Holm.