Kirgisia tiivistää suhdettaan Venäjään

Keski-Aasiassa sijaitseva Kirgisia pyrkii nopealla aikataululla liittymään Venäjän johtamaan tulliliittoon ja ensi vuoden alussa toimintansa aloittavaan Euraasian talousunioniin. Kirgisialaiset toivovat talousyhteistyön nostavan maan köyhyydestä. Venäjä hyötyy yhteistyöstä geopoliittisesti.

Ulkomaat
Leipätuotteita myynnissä.
Maataloudesta elävä Kirgisia pyrkii kohentamaan rapakunnossa olevaa talouttaan. Erkka Mikkonen

Kirgisiassa sorvataan parhaillaan tulli- ja kauppasäädöksiä vastaamaan Venäjän, Kazakstanin ja Valko-Venäjän välisen tulliliiton tarpeita. Maan presidentti Almazbek Atambajev ilmoitti elokuussa Kirgisian pyrkivän liittymään tulliliittoon vuoden loppuun mennessä.

Viime viikolla Valko-Venäjän Minskissä pidetyn IVY-maiden huippukokouksen yhteydessä Kirgisia allekirjoitti sopimuksen, joka edesauttaa sen pääsemistä vuoden alussa käynnistettävän Euraasian talousunionin jäseneksi.

Lähentämällä talousyhteistyötä Venäjän ja muiden entisten neuvostotasavaltojen kanssa lähinnä maataloudesta elävä Kirgisia pyrkii kohentamaan rapakunnossa olevaa talouttaan. Jo ennestään surkeaa taloustilannetta pahentaa ennätyskuiva kesä, joka tuhosi monin paikoin tämänvuotisen sadon ja on aiheuttanut vakavia häiriöitä maan vesivoimaan nojautuvassa energiantuotannossa.

Kirgisian tärkein kauppakumppani on Venäjä, jonka osuus maan ulkomaankaupasta on yli neljännes. Pääkaupunki Bishkekissä mielipiteet jakautuvat kysyttäessä talousyhteistyön tiivistämisestä entisestään Venäjän kanssa.

– Meidän tulee yhdistyä Venäjän ja muiden entisten neuvostotasavaltojen kanssa, sillä vain siten voimme olla voimakkaita, sanoo keski-ikäinen Nadira Mambetova.

Kirgisialaista kaupantekoa.
Erkka Mikkonen

– Venäjän kanssa tulee tehdä yhteistyötä, mutta en kiirehtisi liittymään tulliliittoon. Jäsenyys kallistaa hintoja, ja emme ole vielä niin rikkaita kuin esimerkiksi kazakstanilaiset, sanoo nelikymppinen Almas Kurmanov.

Mielipidetutkimusten mukaan kansasta noin puolet kannattaa liittymistä Venäjän johtamaan talousliittoon. Vastustajat pelkäävät hintojen rajua nousua. Tulliliittojäsenyyteen valmistautumisen kerrotaan jo tuntuvasti korottaneen autojen hintoja.

Venäjän asema vahvistuu Keski-Aasiassa

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov on ilmoittanut Venäjän antaneen 500 miljoonaa dollaria Kirgisialle sen talouden tasapainottamiseksi tulliliittojäsenyyttä varten. Aiemmin Venäjä on myöntänyt Kirgisialle avokätisesti lainaa ja solminut yhteistyösopimuksia vesivoimaloiden rakentamiseksi.

Asiantuntijoiden arvioiden mukaan Kirgisian tulliliittojäsenyys ei hyödytä taloudellisesti tulliliiton vanhoja jäsenvaltioita. Kyse onkin ennen kaikkea Venäjän geopoliittisen aseman vahvistamisesta Keski-Aasiassa. Sitä edesauttaa myös Kirgisian päätös, joka sulki viime heinäkuussa lopullisesti Yhdysvaltain lentotukikohdan Bishkekin läheisyydessä.

Katunäkymä Kirgisialaisesta kaupungista.
Erkka Mikkonen

Yhdysvaltalaissotilaiden lähdettyä maahan jää edelleen venäläisten sotilastukikohta.

Venäjän johtamaan tulliliittoon kuuluu Valko-Venäjä ja Kazakstan. Vuoden 2015 alussa tulliliiton jäsenten on määrä aloittaa yhteistyö Euraasian talousunionissa, jossa tavaroiden vapaan liikkuvuuden lisäksi pyritään myös palveluiden, pääoman ja työvoiman vapaaseen liikkuvuuteen. Myös Armenia on allekirjoittanut sopimuksen Euraasian talousunioniin liittymisestä.

Erkka Mikkonen, Bishkek
Twitter: @erkanomia