Tutkija Arandan häirinnästä: "Venäjä murentaa pala palalta Suomen ja Ruotsin suvereniteettia"

Viikonloppuna kävi ilmi, että Venäjän laivasto on häirinnyt merentutkimusalus Arandan liikkumista kansainvälisillä vesialueilla. Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Charly Salonius-Pasternak ja majuri Tommi Lappalainen Maanpuolustuskorkeakoulun strategian laitoksekselta arvioivat Venäjän toimia Ylen aamu-tv:ssa maanantaina. Pasternakin mukaan Venäjä pyrkii alueellisen suurvallan asemaan.

Ylen aamu
Tommi Lappalainen ja Charly Salonius-Pasternak Ylen aamu-tv:ssä 13. lokakuuta 2014.
Venäjän talous on vaikeuksissa. Samaan aikaan maassa on meneillään valtava asevoimien uudistamisohjelma. Majuri Tommi Lappalainen ja tutkija Charly Salonius-Pasternak pohtivat, pystyykö Venäjä toteuttamaan uudistukset ja miten paljon puolestaan Yhdysvallat käyttää rahaa puolustusmenoihin.

Viikonloppuna kävi ilmi, että Venäjän laivasto on häirinnyt kahdesti merentutkimusalus Arandan liikkumista kansainvälisillä vesialueilla.

Majuri Tommi Lappalainen Maanpuolustuskorkeakoulun strategian laitokselta arvioi Ylen aamu-tv:ssa, että Arandan häirintätapaukset ja ilmatilaloukkaukset kytkeytyvät Venäjän tavoitteeseen vahvistaa ja osoittaa suurvalta-asemaansa.

– Ehkä Venäjä nyt tässä on halunnut osoittaa sen, että se on aikaisempaa aktiivisempi toimija Itämeren alueella. Tähän samaan voi liittää ilmatilaloukkaukset. Tämä on osa suurempaa kokonaisuutta, Lappalainen sanoi.

Vanhempi tutkija Charly Salonius-Pasternak Ulkopoliittisesta instituutista arvioi, että kehitys on ongelmallinen. Pasternakin mukaan Venäjä pyrkii alueellisen suurvallan rooliin.

– On ongelmallista Suomelle ja Ruotsille, jos Venäjä kokee, että se voi pala palalta murentaa meidän suvereniteettiä, arvioi Salonius-Pasternak.

Venäjällä käynnissä asevoimien reformi

Lappalaisen mukaan Venäjän harjoitustoiminnan intensiivisyyden on mahdollistanut sen asevoimien parantunut rahoitus. Venäjä on vuosien 2004 ja 2014 välisenä aikana kaksinkertaistanut asemenonsa, tänä vuonna se käyttää noin viidenneksen budjettivaroistaan asevarusteluun. Maa uusii vanhentunutta asekalustoaan.

– Venäjällä on käynnissä asevoimien reformi, kertoi Lappalainen.

Lappalaisen mukaan Venäjän aiempaa aktiivisemmat sotaharjoitustoimet eivät ole aiheuttaneet tarvetta tehdä muutoksia Suomen sotilaalliseen toimintaan.

– Sotilaallista toimintaa suunnitellaan ja tarvittaessa muutetaan toimintaympäristön mukaisesti. Tässä tilanteessa ei vielä ole ollut tarvetta tehdä muutoksia, sanoi Lappalainen.

Merentutkimusalus Arandan kaksi häirintätapausta tulivat julkisuuteen lauantaina, kun aluksen omistava Suomen ympäristökeskus Syke tiedotti asiasta. Tapaukset sattuivat 2. elokuuta ja 2. syyskuuta. Syken mukaan niistä kerrottiin vasta nyt, koska se sai itsekin tarkat tiedot tapahtumista viiveellä. Pääministeri Alexander Stubb (kok.) haluaa venäläisiltä selvityksen tapauksista.