1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

UM empii, vaaditaanko Venäjältä selvitystä Arandan häirinnästä

Viikonloppuna kävi ilmi, että Venäjän laivasto on häirinnyt merentutkimusalus Arandan liikkumista. Ulkoministeriön turvallisuuspolitiikan ja kriisinhallintayksikön päällikkö Mikko Kinnunen kertoi maanantaina Yle Radio 1:n Ykkösaamussa, että ulkoministeriössä ei ole vielä päätetty, vaaditaanko Venäjältä selvitystä tapahtumista.

Venäjän laivaston alus lähellä Arandaa Gotlannin itäpuolella 2.9.2014. Kuva: VG-Shipping

Viikonloppuna kävi ilmi, että Venäjän laivasto on häirinnyt kahdesti merentutkimusalus Arandan liikkumista kansainvälisillä vesialueilla.

– Tapahtumat ovat olleet hieman outoja, sanoi ulkoministeriön turvallisuuspolitiikan ja kriisinhallintayksikön päällikkö Mikko Kinnunen.

Kinnunen kertoi Yle Radio 1:n Ykkösaamussa ministeriön nyt arvioivan Ympäristökeskuksen (Syken) raporttia tapahtuneesta.

Kinnusen mukaan Syken raportista selviää, että ensimmäisessä 2. elokuuta tapahtuneessa häirintätapauksessa venäläinen alus kehotti Arandaa muuttamaan kurssia kahteen kertaan.

Kinnunen arvioi, ettei elokuun tapaus vaikuta raportin mukaan kovin dramaattiselta.

– Aluksen kapteeni päätti, ettei raportoi tapausta eteenpäin, kertoi Kinnunen.

Syyskuussa tapahtunut häirintä vaikuttaa Kinnusen mukaan elokuista poikkeuksellisemmalta.

– 2. syyskuuta venäläinen helikopteri on käynyt lähellä Arandaa, Kinnunen sanoi.

Kinnunen arvioi, että Venäjän kasvanut puolustusbudjetti voi näkyä harjoitusten määrän lisääntymisenä.

– Emme ulkoministeriössä seuraa tätä asiaa päivittäin. Rakenteellisena tekijänä voi mainita, että Venäjä on ryhtynyt käyttämään enemmän varoja puolustusvoimiinsa, mikä voi tarkoittaa, että aktiivinen toiminta Itämerellä voi lisääntyä, kertoi Kinnunen.

Vielä ei ole päätetty, ollaanko Venäjään yhteydessä

Kinnusen mukaan ulkoministeriö ei ole vielä päättänyt, ollaanko Venäjään yhteydessä asian tiimoilta. Kinnusen mukaan ensin on syytä pohtia, liittyykö tapahtumiin vaaratilanteita.

– On tärkeää tutustua tähän Suomen ympäristökeskuksen raporttiin ja keskustella merenkulun asiantuntijoiden, kuten Trafin (Liiikenteen turvallisuusviraston) kanssa. Sitten päätetään, onko syytä olla yhteydessä Venäjään, Kinnunen sanoi.

Mikäli tapahtumiin liittyy vaaratilanteita, ulkoministeriö aikoo olla yhteydessä Venäjään.

Puolustusministeri Carl Haglund (r.) ja pääministeri Alexander Stubb (kok.) kertoivat viikonloppuna Suomen haluavan venäläisiltä selvityksen tapauksista.