Orjatyöstä vapautuneet paljastavat tunteitaan Meeri Koutaniemen valokuvanäyttelyssä

Vuoden lehtikuvaajaksi palkitun Meeri Koutaniemen valokuvanäyttely avautuu tänään Lappeenrannassa. Koutaniemi tuo kuvissaan tällä kertaa esille tyttöjen orjatyön.

Kotimaa
tyttöjä valokuvaa huoneessa
Iida Riekko

Maailman tyttöjen oikeuksia esiin tuova näyttely avautuu tänään Lappeenrannassa. Muun muassa vuoden lehtikuvaajaksi palkitun valokuvaajan Meeri Koutaniemen Vapaita unelmia-näyttelyssä paljastetaan tyttöjen kokemuksia orjatyöhön joutumisesta.

Koutaniemi toteutti valokuvaushankkeen yhdessä lastenoikeusjärjestö Planin ja orjatyöstä vapautuneiden nepalilaistyttöjen kanssa. Koutaniemi piti elokuussa 12 tytölle viikon kurssin, jolla nämä oppivat valokuvauksen perusteet sekä pohtivat ja kuvasivat kokemuksiaan ja unelmiaan.

Koutaniemen kurssilla olleet 17-21-vuotiaat tytöt kuuluvat etniseen tharu-vähemmistöön. Köyhät tharu-perheet ovat perinteisesti myyneet tyttäriään vauraisiin perheisiin kotiorjiksi eli kamalareiksi. Kun Plan alkoi kampanjoida kamalari-järjestelmää vastaan 2006, Nepalissa oli yli 12 000 kamalaria. Nykyisin heitä on enää arviolta 600 hallituksen ja järjestöjen työn ansiosta.

Näyttely on jatkoa YK:n kansainväliselle tyttöjen päivälle, jota vietettiin lauantaina. Näyttely on esillä lähipäivinä myös Helsingissä, Tampereella, Lahdessa ja Joensuussa. Lappeenrannassa valokuvat ovat nähtävillä maakuntakirjastossa 25. lokakuuta asti.

Tyttöjen omista valokuvista on koostettu Planin nettisivuille verkkonäyttely (siirryt toiseen palveluun).