Hyökyaalto-verkosto: Fennovoiman ydinvoimalatyömalle odotettavissa lisää mielenilmauksia

Fennovoiman ydinvoimalatyömaalla Pyhäjoella 13.10.2014 mielenosoituksen järjestänyt ilmastotoiminnan verkosto aikoo järjestää lisää tempauksia protestoidakseen ydinvoimalahanketta. Hyökyaalto-verkoston edustajan mukaan tämänpäiväinen tempaus on onnistunut tavoitteissaan.

Kotimaa
Kuvassa ihmiset pitelevät ydinvoimaa vastustavaa banderollia auringon noustessa
Hyökyaalto-verkosto

Yhdeksänhenkinen ryhmä pysäytti voimalatyömaan tienrakennuksen maanantaina aamukuudelta. Kello seitsemän aikaan paikalle saapui poliisi.

Paikalla oli mielenosoittajia banderolleineen. He rakensivat puunrungoista esteen, jonka tarkoitus oli estää työkoneiden liikkuminen.

Maanrakennusfirman mukaan Fennovoimalta on odoteltu ohjeita. Fennovoiman edustajan mukaan poliisi ohjaa tilannetta.

Tietyöt keskeytyivät

Fennovoiman aluevastaava Heli Haikola kertoo, että tien rakentaminen keskeytyi mielenilmauksen vuoksi. Sen sijaan läheisellä louhoksella pystyttiin työskentelemään.

Fennovoima on rakentamassa tietä Hanhikivennimelle. Puusto on jo raivattu ja tiepohjaan ollaan ajamassa mursketta.

Tien rakentaminen alkoi syyskuun puolessa välissä. Tie on käyttövalmis heinäkuun alkuun mennessä ja urakka on täysin valmis lokakuussa 2015, kerrotaan Fennovoimasta.

"Onnistunut mielenosoitus"

Leenaksi itseään tituleeraava Hyökyaallon edustaja luonnehtii maanantain tempausta onnistuneeksi. Asia on saanut julkisuutta ja työt alueella ovat keskeytyneet.

Leenan mukaan noin kymmenhenkinen ryhmä saatiin kokoon viikon varoitusajalla pääkaupunkiseudulta.

– Onhan tämä symbolinen ele. Me haluamme tällä laittaa viestiä eteenpäin, että vaikka ydinvoimalaprojekti etenisikin valtiotasolla, asioihin voidaan vaikuttaa. Uskon, että me tulemme tänne uudestaan ja pidemmäksi aikaa. Jos nyt saatiin näin nopeasti tällainen ryhmä kasaan, se onnistuu pidemmällä ajalla kesällä varmasti paremmin. Toivottavasti eduskunta ymmärtää, että jos kotimaista rahoitusta ei tule, hanke ei saisi toteutua, kommentoi ilmastotoiminnan verkoston edustaja Leena.

Fennovoima haluaa rakentaa Pyhäjoen Hanhikivelle ydinvoimalan yhteistyössä venäläisen Rosatomin kanssa. Hankkeelle etsitään lisää kotimaisia sijoittajia. Osa aiemmin mukaan lupautuneista kotimaisista tahoista on irtautunut projektista.