1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kymmenen sekuntia ja kuva on poissa – Snapchatissa uskalletaan hassutella

Valokuvaviestipalvelu Snapchat on etenkin nuorten suosima sovellus. Nuoret lähettelevät toisilleen erityisesti hauskoja kuvia itsestään.

Kuva: Kare Lehtonen/Yle

Kännykän näyttö välähtää uuden snapchat-viestin eli snapin vastaanottamisen merkiksi. Kun viestin avaa, ruudulle ilmestyy kaverin irvistävät kasvot. Kymmenen sekuntia, ja kuva on poissa.

Valokuvaviestipalvelu Snapchat on etenkin nuorten suosima sovellus. Sovelluksessa käyttäjä saa lähettää valitsemalleen vastaanottajalle kuvan tai videopätkän ja lyhyen kuvatekstin. Suosion takaa se, että vastaanottajan saa itse valita.

– Snapchatissä voi kuvan lähettää tietylle kaverille, kun taas esimerkiksi instagramissa kaikki näkevät kuvan, kertovat Kimpisen lukion toista vuosikurssia opiskelevat Aliisa Timperi ja Aino Mäkipää kuin yhdestä suusta.

Hölmöjä selfieitä rajoitetuksi ajaksi

Snapchatin erikoisuus on se, ettei kuva tallennu minnekään sen lähettämisen jälkeen. Se mahdollistaa hölmöjenkin kuvien lähettämisen.

– Lähetän snapchatissa kavereille hölmöjä selfieitä ja hassuja kuvia. Instagram on asiallisempi, niin sinne en samanlaisia kuvia lataa, toteaa Kimpisen lukion tokaluokkalainen Oskari Lehtonen.

Myös Kimpisen lukion toista vuosikurssia opiskeleva Linnea Tiittanen kokee Snapchatin hyväksi puoleksi sen, ettei kuva tallennu mihinkään. Kuvia voi ottaa silloin arkisistakin aiheista.

– Otan kuvia itsestäni tai vaikka sohvasta, jos ei muuta tule mieleen, Tiittanen naurahtaa.

Alaikäisten alastonkuvia vuoti julkisuuteen

Snapchat on saanut viime aikoina julkisuutta sovellukseen kohdistuneen tietovuodon takia. Kuvien nopean katoamisen vuoksi käyttäjät lähettelevät toisilleen myös alastonkuvia. Vaikka kuvat eivät tallennukaan lähettäjän tai vastaanottajan puhelimeen, alastonkuvien lähettämisessä on omat riskinsä.

YleX (siirryt toiseen palveluun) uutisoi viime viikolla hakkereiden kaapanneen jopa 200 000:n sovelluksen käyttäjän alastonkuvat. Monet kaapatuista kuvista ovat alaikäisten ottamia.

Vaikka kuvat eivät varsinaisesti tallennu mihinkään, voi kuvan kuitenkin tallentaa sen 10 sekunnin näkyvissäoloajan. Tämän vuoksi käyttäjien kannattaa harkita minkälaisia kuvia he toisilleen lähettävät.

Jutun kirjoittaja on toimittajaharjoittelijana Yle Etelä-Karjalan toimituksessa.

Lisäys: Lisätty jutun viimeinen lause. Snapchatissä lähetetyn kuvan voi tallentaa omaan puhelimeensa 10 sekunnin nähtävillä oloaikana. 15.10.2014, kello 15.45.