Hyppää sisältöön

Lehtipuhaltimet hurisevat ja raivostuttavat

Lehtipuhaltimien käyttö poikii runsaasti valituksia Jyväskylän kaupungille. Kaupungin ympäristömääräykset kieltävät puhaltimien käytön liian aikaisin aamulla ja myöhään illalla. Kaupungin valvontakemisti toivoisikin, mikäli häiritsevää melua kuuluu anivarhain tai yömyöhään.

Syksyn myötä puista tippuvien lehtien puhdistaminen on saanut lehtipuhaltimet työn touhuun. Lehtipuhaltimien ääni ei kuitenkaan ole miellyttävimmästä päästä, ja melutaso nousee huomattavan korkealle.

–Kyllähän se kova ääni on, ei sitä käy kieltäminen. Varsinkin vanhemmat puhaltimet ovat melultaan lähes sietämättömiä, kertoo kaupungin valvontakemisti Timo Sahi.

Lehtipuhaltimien käyttö aiheuttaakin runsaasti valituksia Jyväskylän kaupungille.

Hiekan puhallus kielletty

Kaupungin ympäristösuojelumääräyksissäkin mainitaan lehtipuhaltimet erikseen, mutta ainoastaan kun niitä käytetään hiekan puhaltamiseen. Siihen tarkoitukseen lehtipuhaltimen käyttö on kielletty.

–Siinä ehkä lähtökohta on enemmän ollut tämä pölyäminen, kertoo kaupungin valvontakemisti Timo Sahi.

Kun melu on lähtökohtana, kieltävät määräykset käyttämästä minkäänlaista huomattavaa melua aiheuttavaa konetta tai laitetta ennen aamuseitsemää ja iltakymmenen jälkeen – tosin poikkeuksiakin on.

–Jos työ on sellainen, että sitä ei voida järkevästi tai turvallisesti muulloin tehdä, niin sitten niistä on keskusteltu, että voidaanko tehdä ennen seitsemää, kertoo Sahi.

Erityisesti kävelykadun alue ollut sellainen, jonka puhdistaminen ennen seitsemää ja ihmisvilinän kasvamista on ollut perusteltua. Lehtipuhallin voi keskustassa pauhata jo aamukuudelta, mutta sitä aiemmin ei hurinaa pitäisi kuulua.

–Siinä on tehty herrasmiessopimus toimijoiden ja viranomaisten kesken, että ei ennen kuutta aloitettaisi.

Valita rohkeasti

Ymmärrettävästi aikainen melu ihmisiä ärsyttää, ja joskus myös määräyksiä saatetaan epähuomiossa venyttää tai rikkoa. Timo Sahi kuitenkin toivoisi, että häiritsevästä melusta ilmoitettaisiin rohkeasti esimerkiksi kaupungin palautepalvelun (siirryt toiseen palveluun) kautta. Myös puhelimitse voi valvontakemistiä "häiritä".

– Joskus toivoisin, että kansalaiset ottaisivat ihan puhelimellakin yhteyttä, varsinkin mitä monimutkaisempi tapaus on kyseessä, pyytää Sahi.

.
.