Talous tekee vaalilupauksista vaikeita

Standard&Poor's alensi Suomen luottoluokitusta pykälällä. Niin oppositiosta kuin hallituspuolueista arvioidaan, että tulevat vuodet edellyttävät tiukkaa taloudenpitoa.

luottoluokitukset
Yle Keski-Suomen Nettistudiossa Aila Paloniemi (kesk.) ja Mikael Palola (kok.).
Aila Paloniemi (kesk.) ja Mikael Palola (kok.) Yle Keski-Suomen Nettistudiossa.

Luottoluokittaja Standard & Poor'sin (S&P) perustelut luottoluokituksen alentamiselle ovat kolme ja puoli sivua erittäin tiivistä tekstiä. Luottoluokituksen laskun perusteena on heikko talouskasvu. Sen taustalla taas S&P näkee kolme keskeistä tekijää: vienti takkuaa, väestö ikääntyy ja työmarkkinat ovat jäykät.

Vaalit ovat tulossa keväällä, mutta ainakaan vielä ei ole nähty poliittisia ulostuloja, joissa ongelmat raktaistaisiin elvytyksellä. Päinvastoin, niin oppositiosta kuin hallituksenkin riveistä on reagoitu asiaan verraten maltillisesti. Suomen talouden ongelmat ovat olleet tiedossa, ja niihin on pyritty puuttumaan.

Tilanne ei kuitenkaan ole ratkennut - kaukana siitä. Suomen bruttokansantuote laahaa edelleen vuoden 2008 alapuolella, kun esimerkiksi Ruotsi ja Norja ovat kasvattaneet bruttokansantuotteensa vuoden 2008 kuopan ohi jo vuosia sitten.

Lisää joustavuutta työmarkkinoille ja kannustavia veroratkaisuja.

Mikael Palola

– Meidän on ryhdyttävä laittamaan isänmaata uuteen asentoon. Se mitä on tähän asti tehty on hyvä alku, mutta tällä ei tulevaisuutta turvata. Toimien tulokset eivät ole riittäviä, ja lisää tarvitaan. Meidän pitää saada lisää joustavuutta työmarkkinoille ja kannustavia veroratkaisuja, sanoo Kokoomuksen kansanedustaja Mikael Palola Yle Keski-Suomen Nettistudiossa.

Keväällä odottavien edustkuntavaalien alla ei olekaan odotettavissa kovin maireita vaalilupauksia.

Pitää saada lisää maahanmuuttoa.

Aila Paloniemi

– Meidän pitää saada myös julkinen talous kuntoon. Jos tuottavuutta ei saada parannettua myös julkisella puolella, tämä tilanne ei parane. Lisäksi meidän pitää saada lisää maahanmuuttoa, muuten meillä ei yksinkertaisesti riitä työvoima, sanoo puolestaan Keskustan Aila Paloniemi.