1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. internet

Roskapostia sataa julkkisten nimellä – Leena Harkimo ei oikeasti myy lehtiä

Roskapostin lähettäjät ovat ottaneet käyttöön uuden ärsyttävän keinon. Sähköpostiin tulvii mainoksia nyt julkkisten nimellä. Hyvän tavan vastaisesta mainoksesta voi tehdä ilmoituksen.

internet
Ruutukaappaus roskapostirivistöstä sähköpostissa.
Yle

Nykyihminen saa sähköpostin kautta perinteistä postia enemmän mainontaa. Asiallisten mainosten lisäksi sähköpostiin tulvii usein hyvinkin epäasiallista roskapostia. Spämmejä saattaa olla vaikea tunnistaa aluksi mainoksiksi, sillä lähettäjäksi voi olla merkitty yksityinen henkilö.

Olen saanut useita yhteydenottaja ihmisiltä, jotka ovat saaneet sähköpostimainontaa nimelläni.

Kansanedustaja Leena Harkimo

Roskapostimainostajat ovat tarttuneet härskisti myös julkkisapuun. Nimekkäiden henkilöiden nimissä myydään milloin mitäkin tuotetta. Tällaisen kiusallisen tilanteen uhriksi on joutunut esimerkiksi kansanedustaja Leena Harkimo, jonka nimellä kaupataan aikakauslehteä.

– Olen saanut useita yhteydenottaja ihmisiltä, jotka ovat saaneet sähköpostimainontaa nimelläni. Tutkimme parhaillaan, mistä asia voi johtua, Leena Harkimo kertoo.

Asiattoman mainoksen voi ilmiantaa

Jos törmää sähköpostissa tai sosiaalisessa mediassa omasta mielestään hyvän tavan vastaiseen mainontaan, on siitä helppo ilmoittaa mainonnan eettiselle neuvostolle netin kautta.

– Yleensä mainostaja vetää mainoksen pois jo siinä vaiheessa, kun tältä pyydetään täältä lausumaa. Viimeistään näin tapahtuu silloin, kun neuvosto antaa lausunnon, jossa todetaan mainoksen olevan hyvän tavan vastainen, mainonnan eettisen neuvoston pääsihteeri Paula Paloranta kertoo.

Mainonnan eettinen neuvosto ei voi antaa mainostajalle sakkoja tai muita sanktioita, mutta asian julkisuuteen tulo yleensä riittää epäasiallisen mainoksen pois vetämiseen.

– Mainostajat kuuntelevat herkällä korvalla neuvostoa ja toimittajat seuraavat annettuja lausuntoja, Paula Paloranta sanoo.

Lue seuraavaksi