1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Outo ohje kopiokoneessa: Älä ota passista kopiota

Passista tai ajokortista voi ottaa kopion, vaikka kopiokone muuta suosittaisikin. Lupa-asioista vastaava ylikomisario muistuttaa kuitenkin, että kopiota ei voi käyttää oikeana asiakirjana eikä sillä voi esimerkiksi todistaa henkilöllisyyttään.

Kuva: Iida Pakkanen / Yle

Kopiokoneeseen on liimattu tarraohje: Älä kopioi materiaalia, jonka kopiointi on kielletty. Ohjeen mukaan seuraavien asiakirjojen kopiointi ei yleensä ole sallittua: setelit, passit, sekit, obligaatiot, leimamerkit, ajokortit, vekselit ja osaketodistukset.

– Ehkä tällä halutaan estää sitä, että asiakirjoista otettuja kopioita ei käytettäisi väärin tai että asiakirjoja ei väärennettäisi, sanoo Lounais-Suomen poliisilaitoksen Porin ja Kankaanpään lupayksikön päällikkö, ylikomisario Petri Kangas.

Kangas ei ole aiemmin kuullut tällaisesta ohjetarrasta.

– En ole törmännyt, enkä ole poliisilaitoksenkaan kopiokoneissa sellaista huomannut.

Matkalle kannattaa ottaa passista kopio

Kopiokoneen tarraohje siis kehottaa välttämään esimerkiksi passin kopiointia, mutta käypä ohje lienee kuitenkin,  että esimerkiksi matkalle kannattaa ottaa passista kopio ja säilyttää sitä erillään varsinaisesta passista.

– Tämä on edelleen käypä ohje, ylikomisario Petri Kangas vahvistaa.

Passista voi ottaa kopion omaan käyttöön mutta kopiolla ei voi todistaa henkilöllisyyttään. Nythän monilla kopiokoneilla saa varsin aidonnäköisiä värikopioita mutta niitä ei saa käyttää henkilöllisyyden todistamiseen.

ylikomisario Petri Kangas, Lounais-Suomen poliisilaitos

Jos passi katoaa ulkomailla, asioiden käsittely sujuu suurlähetystössä tai konsulaatissa nopeammin, jos passista on kopio, josta näkee passin numeron ja muut tunnistenumerot.

– Passista voi ottaa kopion omaan käyttöön, mutta kopiolla ei voi todistaa henkilöllisyyttään. Nythän monilla kopiokoneilla saa varsin aidonnäköisiä värikopioita, mutta niitä ei saa käyttää henkilöllisyyden todistamiseen, Kangas muistuttaa.

Myös ajokortista kopio pöytälaatikkoon

Päteekö tämä sama myös ajokorttiin?

– Voihan ajokortista ottaa kopion pöytälaatikkoon, mutta sitä ei voi esittää aitona eteenpäin.

Entä sitten muut asiakirjat?

– Yleisohjeena voisi sanoa, että kotona voi olla vähän mitä vaan, mutta epäselvyydet saattavat alkaa kodin ulkopuolella. Itse en alkaisi kanniskella esimerkiksi seteleistä otettuja kopioita, ettei lain kanssa tule ongelmia. Mutta periaatteessa omista asiakirjoistaan kopion voi ottaa.